Helyi hírek 2015. január 8. 07:30 Forrás: baon.hu

Bugaci lovasok a Ben-Hurban

Képgaléria
Bugaci lovasok a Ben-Hurban
Több mint negyven lóval indult hétfőn a dél-olaszországi Materába a bugaci világbajnok fogathajtó Juhász László és fia, illetve több csikós, akikkel együtt a Ben-Hur újraforgatásán vesznek részt. A filmezés részleteiről ifjabb Juhász Lászlót kérdeztük.

A bugaci világbajnok és fia már több nagy sikerű filmben is feltűnt. Kezdetben csak a lovakat biztosították a forgatáshoz, majd később maguk is vállaltak szereplést dublőrként és kaszkadőrként - tudtuk meg az ifjú tehetségtől.

Juhász László elsőként a Mennyei királyság című film főszereplőjének Orlando Bloomnak volt dublőre, de helyettesítette Johnny Deepet is. Egyik legnagyobb élménye a tavaly hazánkban, Pátyon készült Hercules című film forgatása volt. A bugaci lovasok hónapok óta készülnek a Ben-Hur forgatására. A kemény munka meghozta a gyümölcsét, mert az angol, az olasz és a spanyol versenytársakat legyőzve nyerték el a kazahsztáni származású rendező, Timur Bekmambetov tetszését. A felkészülésről forgatott, kaszkadőr jelenetekkel fűszerezett rövidfilmjükkel orozták el a többiek orra elől a munkát.

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy magyarként, bugaciként részt vehetünk ebben a produkcióban, hisz nagyon nehéz ilyen helyre bekerülni. Ám, annál könnyebb kiesni. A neheze csak most következik. Negyvenkét lóval kell helytállnunk a forgatáson - hangsúlyozta Juhász László. Megtudtuk, az állatokat kilenc kamionnal szállították a helyszínre, ahol szerdától kezdődik a kemény munka.

- A lovakat fel kell készíteni a forgatásra. Minden lónak és lovasnak más-más feladata lesz. Ezt részletesen ki kell dolgoznunk és begyakorolnunk, hogy minden zökkenőmentesen menjen a forgatáson - részletezte a Juhász László, aki kaszkadőrként és lovasszakértőként vesz részt a produkcióban. Elmondta, Ben-Hurt lipicai, arab, spanyol és andalúz lovakon, míg ellenfelét Messalát nóniuszon láthatjuk majd a filmben. A többi színész kisbéri, holstein, gelderlandi, illetve magyar félvér lovakat kapnak. A tervek szerint Ben-Hur fogatást az ifjabb, míg Messaláét az idősebb Juhász László hajtja majd.

Az ifjú sportoló azt is elmondta: a filmezés mellett a fogathajtást sem hanyagolja. Egyik legnagyobb vágya ugyanis, hogy édesapja nyomdokaiba lépjen. Idén ugyan elállt a versenyzéstől, de a 2017-es világbajnokságon már mindenképp szeretne elindulni.

Az olasz városban mindenki a forgatásra készül

Februárban a dél-olaszországi Materában kezdődik a Ben Hur újra forgatása. A Basilicata tartományban fekvő 60 ezer lakosú Matera október végén Cagliari, Perugia-Assisi, Siena, Lecce és Ravenna ellenében nyerte el a Ben Hur-forgatás jogát. Itt forgatta egyébként Mel Gibson 2004-ben A passió című filméjét, és Materából merített ihletet a Máté evangéliuma című kultikus filmjéhez Pier Paolo Pasolini is. Matera óvárosa a világörökség részét alkotó barlanglakásokról ismert. A teraszszerűen kiképzett, lépcsőzetesen emelkedő, az ókor vége óta vájt mésztufa barlanglakások szürreális hatást kölcsönöznek Dél-Itália vélhetően legrégibb városának. Matera 2019-ben Európa egyik kulturális fővárosa lesz a bulgáriai Plovdiv mellett.

Az olasz sajtó értesülései szerint a környékbeli szállodákat már mind előre lefoglalták. A szuperprodukció forgatásához pedig csaknem kétezer statisztát, főleg kisportolt észak-afrikai és szubszaharai férfiakat keresnek. A klasszikus filmeposz új feldolgozásában Jack Huston, a Gengszterkorzó című tévésorozat sztárja játssza Ben Hurt, de Morgan Freeman is fontos szerepet kap az MGM és a Paramount Pictures produkciójában, ő alakítja a rabszolgává lett zsidó herceget legyőzhetetlen gladiátorrá képző Ildarint. Úgy tudni, hogy a barátból lett ellenfél, Messala szerepére még nem találtak megfelelő színészt.

Juhász László világbajnok

Juhász László a nyolcvanas évek elején tűnt fel a hazai négyesfogathajtás versenyzői között. Pej színű, gyors, acélos, könnyű félvéreivel és temperamentumával kitűnően példázta az ember és a ló egységét, az Alföld paraszti fogatkultúrájának továbbélését. Akik ez időben rendszeres érdeklődéssel figyelték a fogathajtó versenyeket, tudták, ha Juhász László jelent meg a pályán, érdemes volt őt különös figyelemmel kísérni. Juhász igen látványosan, lendületesen, nem keveset kockáztatva versenyzett. A maraton akadályokat centi közelséggel vette, az akadályhajtásnál pedig rendszeresen két keréken fordult a kocsijával.

Látványos, határozott hajtóstílusa sok érdeklődőt vonzott a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Tudott, és mert is kockáztatni. Tehetsége, szorgalma, eredményei alapján 1981-től Várady kapitány bizalmat szavazott neki, ami alapján az első nemzetközi versenyén, 1982-ben az apeldoorni világbajnokságon csapatban ezüstérmes, egyéniben bronzérmes, az országos bajnokságon első lett. 1983-ban országos bajnokság 2. helyezettje, 1984-ben Szilvásváradon egyéniben és csapatban világbajnok, országos bajnok. 1986-ban Ascotban világbajnoki ezüstérmes, egyéni bronzérmes. 1988-ban Apeldoornban világbajnoki ezüstérmes csapatban, egyéniben 4. helyezett. 1990-ben Stockholmban világbajnoki bronzérmes csapattag, 1991-ben országos bajnok. Emberségből is példát mutatva, 1985-ben a legjobb képességű utánpótláskorú lovaival segítette önálló sportpályafutását kezdő segédhajtóját, Kecskeméti Lászlót. Azok közé tartozik, akik képességük, tudásuk, tapasztalataik átadásával segítik a magyar fogathajtást, mely alapja a mindenkori eredményeknek, sikereknek.

Timur Bekmambetov 2004-ben robbant be a filmiparba

A Ben Hur-történetet ezúttal az orosz-kazah akciófilmes, Timur Bekmambetov rendezésében filmesítik meg. Az egykori Szovjetunió területén (a mai Kazahsztánban) született rendező eleinte reklámfilmekben dolgozott, első játékfilmjét (egy háborús drámát) 1994-ben forgatta, de csak a 2004-ben bemutatott Éjszakai őrség, majd az azt követő Nappali őrség című vámpírmozival tört be a nemzetközi filmes világba. A rendező közben Hollywoodba költözött, és 2008-ban már ott forgatta Wanted című akciófilmjét James McAvoy, Morgan Freeman és Angelina Jolie főszerepelésével. Az új Ben Hur forgatókönyvet Keith Clarke és John Ridley írta újra. A felújításban párhuzamos szálként szintén feltűnik Jézus Krisztus története, de nagyobb hangsúlyt kap a zsidó herceg, Ben Hur és a római adóbehajtó fia, Messala közötti küzdelem.

A film a tervek szerint 2016 februárjában kerül a mozikba.

Szöveg és fotó: Vajda Piroska
              

Kövessen minket a Facebookon is!