Helyi hírek 2015. január 9. 09:20 Forrás: baon.hu

Nyárra kész is lehet a kecskeméti elkerülő

Nyárra kész is lehet a kecskeméti elkerülő
Ütemterv szerint halad a kecskeméti északi elkerülő út építése, így nyárra elkészülhet a régóta várt, 10,3 kilométer hosszú, kétszer egysávos szakasz. 2013. november 4-én tették le az északi elkerülő alapkövét Kecskeméten, a befejezést 2015 nyarára ígérték.






- A 2014 nyári csapadékos időjárás megnehezítette a vállalkozónak a munkavégzést, de ennek ellenére az építkezés ütemterv szerint halad - nyilatkozta kérdésünkre Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője. Mint elmondta, a 44-es főúti és a Békéscsabai úti körforgalmak aszfaltozása már befejeződött, a felüljárók, aluljárók elkészültek, ezeknél folyamatban van a szigetelés, a szegélyek kialakítása és a csatlakozó töltések végleges magasságra történő kiépítése. Az elkerülő további szakaszain folyik a töltések véglegesítése és a pályaszerkezeti rétegek beépítése.

Eleinte arról volt szó, hogy az északi elkerülő - hivatalosan a 445-ös számot viselő - út egyik kiindulópontja a Szolnoki út lesz, de az előkészítő tárgyalásokon felmerült, hogy az út mellé telepedett vállalkozások miatt ez nem lenne túl szerencsés, így a 44-es főútig tervezték meg a nyomvonalat.

A 10,3 kilométer hosszú, 2x1 sávos út 5,2 kilométer hosszan épül meg a 441-es főút és az 5-ös főút között, illetve 5,1 kilométer hosszan a 44-es főút és a 441-es főút között. A szakaszon 7 csomópont lesz: 2 különszintű, 3 körforgalom (van, ahol kombinálva), 2 hagyományos balra felálló sávos csomópont, 3 felüljáró, 2 aluljáró és 1 vadátjáró. A 44-es főúton a jelzőlámpás kereszteződést körforgalommá építették át, innen az elkerülő a Békéscsabai út körforgalomban történő keresztezésével halad majd tovább, a Kafka Margit utcát a reptér délnyugati sarkánál szintbeni csomóponttal keresztezi, és a 441-es főút feletti részt egy körforgalommal kombinált különszintű csomópontban éri el a Metro áruháznál. Ezután a Cegléd-Szeged vasútvonal felett, majd a Talfája köz alatt halad, a Vacsi közt szintbeni csomóponttal keresztezi, végül a Hegedüs köz alatt elhaladva éri el az 5-ös főútnál lévő különszintű csomópontot.

Persze az lenne az igazi, ha az elkerülő északon egészen az M5-ös autópályáig elvinné a forgalmat. Loppert Dániel ezzel kapcsolatban hozzátette: a jelenlegi, idén nyaron befejezendő kivitelezés az 5-ös főútnál ér véget. A további, 5-ös főút és az autópálya közötti szakasz előkészítése folyamatban van.

Az elkerülő mellett összesen 9,2 km hosszúságban párhuzamos és keresztező szervizút hálózatot is megvalósítanak, és elvégzik a kerékpárutak korrekcióját is. - A beruházás során kiemelt figyelmet fordítunk a környezetvédelemre: 1 kilométer hosszan vadvédő kerítést, 2,5 kilométer hosszan zajvédő falat létesítünk, valamint 125 ezer darab fát ültetünk és 16 900 négyzetméteren erdősítünk - mondta el a NIF kommunikációs vezetője.

Az északi elkerülővel a Kecskeméten átmenő tranzitforgalom jelentősen csökkenhet. A szakasz a város közlekedésfejlesztése szempontjából is jelentős, hiszen a következő években további jelentős gazdasági beruházásokat generálhat.
 

Mennyibe kerül az elkerülő?

Az északi elkerülő megvalósítását előzetesen 8,9 milliárd forintra becsülték. A kivitelezési közbeszerzési eljárására két pályázat érkezett. A nyertes az összességében a legolcsóbb ajánlatot adó, Duna Aszfalt Kft. lett, a szerződés összege nettó 13 milliárd 595 millió forint (a másik érvényes ajánlatot a Colas Hungária Zrt. nyújtotta be, ez 13,79 milliárd forintról szólt). A beruházáshoz a városnak nem kell önerőt biztosítani, mert a költségek 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát a központi költségvetés finanszírozza.

Fotó: Hraskó István

 

Kövessen minket a Facebookon is!