Helyi hírek 2015. január 10. 09:30 Forrás: Zsaru Magazin

Beesteledett a drogdílereknek

Képgaléria
Beesteledett a drogdílereknek
Tolvajok nyomán derítettek fel a kecskeméti zsaruk egy rokoni alapon szerveződött dizájnerdrog-terjesztő csoportot. Egyszerre tizenkét helyen szerveztek rajtaütést a feltételezett dílerek elfogására.

A Kecskeméten 2014 áprilisa után lebukott tolvajok kihallgatásukon sorra elmondták: dizájnerdrog beszerzésére fordították a zsákmányt, a kábítószerárusok a lopott holmit is átvették tőlük fizetségképpen.

- Akkor még csak annyit tudtunk, hogy a fogyasztók helyben szerzik be az új pszichoaktív anyagot - tájékoztatott Csurka Gyula alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.
- Több hónapos megfigyelés, felderítő-elemző munka, adatszerzés után került képbe egy kecskeméti család. Lakossági bejelentések is alátámasztották, hogy jó irányban nyomozunk, főként rokoni alapon szervezett elkövetői körre bukkantunk. Decemberre jutottunk annyi információhoz, hogy összehangolt akciót szervezhettünk az elfogásukra.

A zsaruk megtudták, az év végi ünnepek közeledtével a gyanúsítottak feltöltötték készleteiket. December 17-én 19 órakor - közel kétórás eligazítás után - 148-an indultak az egyszerre tizenkét helyen végrehajtott rajtaütésre. A Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek 75 munkatársa, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tisza közterületi támogató alosztályának nyolc, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Hírös alegységének tíz zsaruja, a Készenléti Rendőrség 12 járőre, három bűnügyi technikus, három kábítószer-kereső kutyás járőr, 31 kecskeméti és hat kiskunfélegyházi nyomozó vett részt az akcióban.

- Nem csupán a sok helyszín miatt volt szükség a nagy létszámú rendőri erőre, a feltételezett drogterjesztők némelyike többször büntetett nehézfiú, fokozott agresszióra, fegyveres ellenállásra is felkészültünk - folytatta Csurka alezredes. - A megalapozott gyanúnk szerint a bűnszervezetet vezető kecskeméti L. Mihály (52), felesége, F. Mária (48), valamint lányuk, L. Nauzika (28) mellett tizenegy gyanúsítottat fogtunk el az akcióban.

A házkutatások során a kábítószer-kereső kutyák szinte mindenhol drogot jeleztek. Kábítószergyanús anyagok kerültek elő nadrágzsebekből, szekrény tetejéről, ágyneműtartóból, kéménynyílásból: összesen 456,84 gramm növényi törmelék, 127 gramm tabletta, 525,64 gramm por, összetételüket és hatóanyag-tartalmukat vegyész szakértők vizsgálják. Az elfogottaktól több millió forint mellett 83 étkezési utalvány is előkerült, a nyomozók szerint ezeket is elfogadták a drogért. A zsaruk lefoglaltak hét személykocsit és egy buszt, amelyeket a nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak drogkereskedelem során használtak. Két távcsöves puska is előkerült, ezeket igazságügyi fegyverszakértők vizsgálják.

A Kecskeméti Rendőrkapitányság a házaspár és lánya ellen kábítószer-kereskedelem bűntettének és új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntettének, további öt férfi és két nő ellen kínálással, átadással, forgalomba hozatallal, kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal való visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a bíróság december 18-án elrendelte előzetes letartóztatásukat. Az összehangolt akció során elfogott további négy személyt kábítószer birtoklása vétségével gyanúsítják, ők szabadlábon védekeznek.

Fotók: Erdei Mihály, Szabó László

 

Kövessen minket a Facebookon is!