Helyi hírek 2015. január 11. 10:30 Forrás: Petőfi Népe

Startra kész a faluőrség

Startra kész a faluőrség
A tavalyi kettős rablógyilkosság után gőzerővel készülnek Kunszálláson a faluőrség elindítására, ami január közepétől élesben működik. A nap 24 órájában figyelik majd a falut.

Az országban egyedülálló kezdeményezés újszerű modellben az önkormányzat, a tanyagondnokság, és a polgárőrség szoros együttműködésében valósul meg - tájékoztatta a Petőfi Népét a település polgármestere, Kovács Imre.



Elmondta, a rendszert már egy hónapja tesztelik, az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a faluőrök a riasztást követően 5-10 percen belül a település bármely pontjára eljutnak.

A községben tavaly történt kettős rablógyilkosság után döntött úgy a helyi képviselő-testület, hogy az egyébként jó hírű településbiztonságot fokozni kell, és meg kell erősíteni a helybeliek biztonságérzetét. Ezért beszereztek egy új terepjárót, aminek napközben a tanyagondnoki szolgálat ad munkát, az esti és az éjszakai órákban pedig az őrszolgálat munkatársai használják az év minden napján. Azért, hogy az üzemeltetés gazdaságos legyen összevonták a jelzőrendszeres házi segítségnyújtással. Ehhez speciális jelzőkészülékeket helyeznek ki a rászorulóknál, akik ezek segítségével tartják a kapcsolatot az őrszolgálattal.

Az első húsz készüléket a héten osztják ki a faluban. Vagyonvédelmi szempontból több olyan helyre is helyeznek ki jelzőkészüléket, ahol önként vállalták a tanyán élők, hogy ha valami szokatlant észlelnek a közelükben, akkor figyelmeztetik az őrszolgálatot. Ők természetesen ingyenesen kapják meg a készülékeket, de ezt bárki igényelheti az önkormányzatnál. A speciális távfelügyeletet a helyi cégek is igénybe vehetik. Ám nem ez a fő vezérelv, hanem a helybeliek biztonsága - részletezte a településvezető, akitől megtudtuk, tavaly év végén jótékonysági gálát szerveztek, melynek résztvevői közel egymillió forintot adtak össze a járőrautó technikai fejlesztésére. Így a járműben van fedélzeti internet, nyomkövető rendszer, rendszámfelismerő szoftver, újraélesztő készülék és 220 voltos inverter is. Aki indokolatlanul hívja ki a faluőrséget, annak a tesztüzemet követően büntetést kell fizetnie.

- A faluőrség létrehozásával szeretnének hozzájárulni a mentőszolgálat, a rendőrség és a katasztrófavédők munkájához. Mert ha csak pár perccel sikerül lerövidíteni a reagálási időt, akkor is életeket menthetünk. A cél érdekében valamennyi faluőr hamarosan elvégzi az újraélesztő készülék alkalmazásához szükséges tanfolyamot is - ismertette a közeljövőben még rájuk váró feladatokat Kunszállás polgármestere.
 

Duplájára nőtt az önkéntes segítők száma

Kovács Imre azt is elmondta, a legutóbbi polgárőr közgyűlésen megválasztották a szervezet elnökének és első lépésként igyekszik átszervezni a szolgálatot. Hangsúlyozta: az önkormányzat és a polgárőrség szoros együttműködésben maga a faluőrség, melynek működését hét polgárőr alvezér irányítja. Mindenki egy-egy napért felelős. A riasztást napközben a tanyagondnok kapja, aki egyben faluőr is. A szolgálatot a nap végén tőle veszi át az adott napi parancsnok. A polgárőr parancsnokok új önkénteseket szerveznek be, így a harminc személyes szervezet hamarosan megduplázza a létszámát, tervek szerint 56 taggal működik majd. Mivel a faluőrök párosával teljesítenek szolgálatot, mindenkire csak egy szolgálat jut havonta.

Fotó: Vajda Piroska

 

Kövessen minket a Facebookon is!