Helyi hírek 2015. január 12. 20:30

A doni áttörés félegyházi áldozataira emlékeztek

Képgaléria
A doni áttörés félegyházi áldozataira emlékeztek
Kiskunfélegyházán január 12-én az Öreglaktanyánál felállított kopjafánál kezdődött a megemlékezés a doni áttörés 72. évfordulóján. 1942. június 4-én innen indultak a frontra a város és körzetének katonái a frontra, akik közül legtöbbjüket hiába várták haza szeretteik.

A magyar katonai felső vezetés mintha nem vett volna tudomást a realitásokról. Pedig tudhatták, hogy a Don másik oldalán a jól beásott szovjet csapatok előbb-utóbb támadást indítanak. A harcot 1943 január 12-én 9 óra 45 perckor egy heves tüzérségi támadást követően el is indították, amelynek következtében a 2. Magyar Hadsereg teljesen megsemmisült.

A kegyetlen háborút békévé oldotta az emlékezet. Ma már szerte az országban emlékművek, kopjafák idézik az idegen földön elesett bajtársaink emlékét. Kiskunfélegyházán 2000-ben állítottunk kopjafát és helyeztünk el emléktáblát az Öreglaktanya falán a doni áldozatok emlékére, és azóta minden évben koszorúkkal, mécsesekkel emlékezünk rájuk – mondta megemlékezésében Deli József nyugállományú ezredes.

A megemlékezés után a kopjafánál és az Öreglaktanyán elhelyezett emléktáblánál Félegyháza vezetői, a helyi pártok, a civil szervezetek és a város polgárai helyezték el koszorúikat, mécseseiket. Ezt követően a Felsőtemetőben, a hősi halottak sírkertjében, a hősi emlékműnél Hajagos Gyula plébános mondott imát az elesettek üdvéért.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!