Helyi hírek 2015. január 13. 14:50

Nagy Renáta festménye az egész világot gyönyörködteti

Képgaléria
Nagy Renáta festménye az egész világot gyönyörködteti
A Japánban meghirdetett Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajz Verseny egyik díjazottja Nagy Renáta akvarell festménye lett. A Batthyány Iskola nyolcadikos tanulójának alkotása egy reprezentatív kiadványban és képeslap formájában a világ minden részére eljutott.

Maga a Föld létezése nem más, mint egy csoda, ahogy az emberi lények és más élőlények léte is. Itt élünk, ezen a csodával határos módon kialakult bolygón, egymás mellett emberek, állatok és növények. Rajzolj a Föld varázslatos tájairól vagy élőlényeiről egy képet és nevezz be a versenyre – ezekkel a gondolatokkal biztatták a világ általános iskoláskorú gyermekeit a japán szervezők, hogy nevezzenek a 15. alkalommal meghirdetett Nemzetközi Környezetvédelmi Gyermekrajz Versenyre. A felhívásra Bense Zoltán figyelt fel és ajánlotta tehetséges tanítványának, Nagy Renátának. Reni szívesen vállalkozott rá. Igaz, hogy elsősorban fekete-fehérben szeret dolgozni, de elfogadta az ajánlást, hogy igazodjon a japán pozitív gondolkodásmódhoz. Ezért nem a környezetvédelemhez kapcsolódó negatív élményeit festette meg, hanem színes, vidám hangulatú képeket nyújtott be a pályázatra. Sikeres volt az együttgondolkodás. A pályázatra 81 országból 21284 (Magyarországról 1037) rajz, illetve festmény érkezett. Renáta pasztell festménye pedig díjat nyert. Alkotása így szerepel a pályázat reprezentatív kiadványában, megjelent képeslapon is, amely a szervezők jóvoltából a világ minden tájára eljutott.

A díj átvétele utáni beszélgetésen Renáta nagyon szerényen beszélt önmagáról, sikeréről.

- A pályázatot még az elmúlt évben adtam be, akkor a Batthyány Általános Iskola tanulója voltam. Jelenleg Tiszakécskén járok gimnáziumba. Három nyelvet, angolt, németet és olaszt tanulok heti 19 órában. Ez nem könnyű, de azért továbbra is szakítok időt a rajzolásra is.

- Intenzíven tanulod a nyelveket, mi ennek a célja?

- Van lehetőségem arra, hogy a második év után nyáron kijussak Angliába. Ott egy kicsit továbbtanulhatok és fejleszthetem angol nyelvtudásomat. Idegenvezető szeretnék lenni, emellett pedig elvégezni egy főiskolát, vagy egyetemet.

- De gondolom a rajzot, a képzőművészetet sem akarod feladni?

- Természetesen nem. Képzőművészeti főiskolára is szívesen elmennék, de ehhez még fejlődnöm kell, mert még nem vagyok annyira profi.

- A környezeted ismeri a rajzaidat és festményeidet?

Igen. Be szoktam mutatni ismerőseimnek, barátaimnak, és általában tetszik nekik. Ez biztatást ad a folytatásra. Ez a díj pedig arra ösztönöz, hogy figyeljem a megjelenő pályázatokat, és hogy minél többször megmérettessem magam.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!