Helyi hírek 2015. január 14. 10:25 Forrás: baon.hu

Huszonöt millió fizettek, mégis elbukták a közbeszerzést

Huszonöt millió fizettek, mégis elbukták a közbeszerzést
Egy Bács-Kiskun megyei, EU-s pályázaton próbált meg nyerészkedni három férfi, de lebuktak, így vesztegetés és közokirat hamisítás miatt felelhetnek majd tetteikért.

A rendőrség közleménye szerint a 61 éves, budapesti R. Zoltán egy pályázat kivitelezési munkáival kapcsolatosan 2011 nyarán több mint 25 millió forintot fogadott el egy 59 éves budapesti, és egy 60 éves kiskunfélegyházi férfitól. A két vesztegető, V. János, valamint K. László azt akarta elérni, hogy a közbeszerzésen az ő cégük nyerje meg a kivitelezési munkákat.


A nyomozás során kiderült, hogy R. Zoltán több olyan információt idő előtt kiszolgáltatott a másik két férfinak, mely alapján a cégük jogtalan előnyhöz jutott a többi ajánlattevővel szemben. Egy jelrendszerben is megegyeztek, amit a pályázat szóbeli fordulóján akartak alkalmazni a többi pályázó árajánlatának megismerése érdekében. Ezek ellenére a közbeszerzési pályázaton nem a férfiak cége nyert.

V. János az eljárás befejezése után követelte vissza R. Zoltántól a kenőpénzt, azt akarta, hogy kölcsöntartozás jogcímen a több mint 25 millió forintot fizesse vissza. Két átvételi-kölcsönszerződést is lobogtatott, de az iratokról később az írásszakértő megállapította, hogy a szerződések nem valódi okiratok, azokat nem R. Zoltán, hanem a pénze után futó V. János írta alá.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya K. Lászlót és R. Zoltánt vesztegetéssel, míg V. Jánost vesztegetéssel és közokirat-hamisítással gyanúsította meg. A nyomozást a napokban lezárták, az aktákat a Kecskeméti Járási Ügyészségnek küldték tovább.

 

Kövessen minket a Facebookon is!