Helyi hírek 2015. január 15. 08:25 Forrás: baon.hu

Napelemes autóra hajtanak

Napelemes autóra hajtanak
Újabb ötlettel álltak elő a kecskeméti járműépítők. A méltán híres Megaméter után most napelemes autót építenek. A cél egy ausztráliai verseny, és háromezer kilométer mielőbbi megtétele.


A Kecskeméti Főiskola egyik hallgatói csapata határozta el, hogy új kihívás elé állnak, és Magyarországról elsőként állnak rajthoz a napelemes autók ausztráliai világversenyén a World Solar Challenge 2015-ön. A napenergiával foglalkozó MegaLux csapatot a Megameter tagjai alapították. Utóbbiak az elmúlt évben szinte minden energiahatékony versenyt megnyertek. Legjobb eredményük, hogy autójuk 3082 km megtételére képes 1 liter benzinnel. Ezzel övék a világ második legkevesebbet fogyasztó autójának járó cím. Eddig egyedül egy francia csapatot nem sikerült még maguk mögé utasítani.

- Új kihívást keresve találtunk rá az ausztráliai versenyre - nyilatkozta Kutasi Zoltán tanszéki mérnök, aki hallgatóként évekig volt csapatkapitánya a Megaméter csoportnak.

- Tavalyelőtt hárman elutaztunk Ausztráliába, és megnéztük a napelemes autók derbijét, felmértük a lehetőségeket. Mint kiderült, igazán rangos világversenyről van szó, és nem volt kérdés, hogy ott a helyünk.
 

- Van átfedés a Megameter és a MegaLux csapatok között?

- Természetesen, de számos új csapattag is kapcsolódott az új projekthez. A tagok elsősorban a Kecskeméti Főiskola hallgatói közül kerülnek ki, különféle szakokról: vannak járműmérnökök, gépészmérnökök és műszaki informatikusok is. A csapat munkáját tanárok is segítik, összesen körülbelül tíz állandó csapattag dolgozik a MegaLuxon.
 

- Hol tart a felkészülés?

- Egy kimondottan strapabíró napelemes autót kell létrehozni, ami háromezer kilométeren át bírja a strapát, ráadásul közúton és forgalomban, akár vonathosszúságú kamionok között. Mára elkészült a burkolat felületmodellezése, a kapott forma alapján kimartuk a monocoque ősmagját. Sok időt vett igénybe ennek felületi tökéletesítése, csiszolása, de ez is készen van. Jelenleg az elektronikus vezérlés fejlesztésén dolgozunk és a felfüggesztés- és kormánygeometria számításait, szimulációit végezzük.
 

- Ausztrália a világ másik vége, nem túl nagy falat ott versenyezni?

- A MegaLux nagyobb volumenű projekt, mint a Megameter, emiatt a felmerülő költségek, tudás- és technikai háttér is nagyságrendekkel nagyobb. Az elért sikereink ugyanakkor kiváló referenciának bizonyultak, és maguk a támogatóink javasolták, hogy találjunk egy új versenyt, ahol ismét nagy dolgot tudunk véghez vinni. A World Solar Challenge erre kiválóan megfelel. A Kecskeméti Főiskola támogatása is jelentős, hiszen szakmai- és technikai hátteret biztosít a csapat működéséhez, amiért nagyon hálásak vagyunk.
 

- Mikor lesz a verseny?

- Októberben rendezik. Az észak-ausztráliai Darwin városban rajtol és négy nap múlva a déli Adelaide városban ér célt. A feladat minél gyorsabban leküzdeni háromezer kilométert keresztül trópusi, sivatagi és mediterrán éghajlaton. A felkészülési munkatempó már csak azért is megfeszített, mert több hónapig tart csak a MegaLux kihajózása Ausztráliába.

Fotó: illusztráció

 

Kövessen minket a Facebookon is!