Helyi hírek 2015. január 15. 12:05 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Az önkéntes munka érték a katasztrófavédelemnél is

Az önkéntes munka érték a katasztrófavédelemnél is
A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt feladatként kezeli az önkéntesség minél szélesebb körű kiterjesztését. A tavalyi év mérföldkőnek bizonyult a védekezés „társadalmasításában”, mely a mind nagyobb számban létrejövő, helyben azonnal reagálni képes önkéntes mentőszervezetek formájában öltött testet.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az önkéntesek létszámának növelése érdekében a lakosság körében (magánszemélyek, egyesületek stb…) toborzást végzett, annak érdekében, hogy a valós veszélyeztetettségekre alapozva (pl.: árvíz, belvíz) mentőcsoportokat hozzon létre.


Megyénkben elsőként (2012-ben) a területi rendeltetésű Petőfi Mentőcsoport alakult meg, melynek tagjai a 2013-as dunai árvíz védekezési munkálatai során bizonyították rátermettségüket. Az önkéntes munka kiemelt szerepére és bizonyított hatékonyságára alapozva további mentőcsoportok jöttek létre a megye valamennyi járásában (11) és 12 településén (Apostag, Csengőd, Csólyospálos, Dávod Dunafalva, Dunapataj, Kunadacs, Kunpeszér, Mélykút, Solt, Tass, Zsana).

A mentőcsoportoknak egy úgynevezett Nemzeti Minősítésen kellett bizonyítaniuk felkészültségüket, szakértelmüket. Bács-Kiskun megyében, az országban egyedülálló módon 2014-ben az összes megalakított járási és települési mentőcsoport megszerezte a Nemzeti Minősítést, melynek köszönhetően bevonhatók a rendkívüli időjárás, ár,- és belvíz, földrengés, erdőtűz okozta károk elhárításában felszámolásában, valamint kutatási-mentési feladatok végzésébe, ezzel segítve a hivatásos erők munkáját.

A megyei igazgatóság helyi szintű szervei (kirendeltségek, tűzoltóságok) és a mentőcsoportok szoros együttműködésben hajtják végre feladataikat, legyen szó felkészülésről vagy szakfeladatok elvégzéséről. A települési mentőcsoportok megalakítása és nemzeti minősítése 2015-ben folytatódik.

 

Kövessen minket a Facebookon is!