Helyi hírek 2015. január 18. 08:15 Forrás: MTI

A magyar kultúra napja - Kitüntették Lezsák Sándort a Vajdaságban

A magyar kultúra napja - Kitüntették Lezsák Sándort a Vajdaságban
A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) aranyplakettjével ismerték el Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke munkásságát pénteken Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából.

Lezsák Sándort olyan a politikusként méltatták a vajdasági központi ünnepségen, aki Antall József néhai miniszterelnökhöz hasonlóan mindig 15 millió magyarban gondolkodott. Lezsák Sándor kiemelte, a magyar kultúra napja a politikai kultúra ünnepe is. Felelevenítette azokat a pillanatokat, amikor vajdasági írókkal, Fehér Ferenccel vagy Dudás Károllyal, illetve történészekkel hosszas beszélgetéseket folytatott a múlt század fontos eseményeiről. A díjat vajdasági barátainak és azoknak a délvidéki településeknek köszönte meg, amelyek szép élményekkel gazdagították.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy a negyedmilliós vajdasági magyarság szerves része a nemzet egészének, szervezetei pedig kiemelt szerepet töltenek be a Kárpát-medencei magyarság kulturális életében.

"Ezt erősítettük meg az egyszerűsített honosítás életbeléptetésével, amelynek igénye 1998-ban itt merült fel először. Ezt érvényesítettük azzal is, hogy a szavazati jog kiterjesztésével Országgyűlésünket az egész magyarság képviseletévé tettük" - fogalmazott. 

A magyar kormány nemzetpolitikája egységesen Kárpát-medencei térségben gondolkodik – hangsúlyozta az államtitkár.

Kiemelte továbbá, hogy a kormánya stratégiai partnerként tekint a Vajdasági Magyar Szövetségre és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsra (MNT). 

Lovas Ildikó, az MNT politikusa arról beszélt, hogy mindenki tudja, miért január 22-én van a magyar kultúra napja, azt azonban sehol nem taglalják, hogy "a kommunista diktatúrának kellett elvékonyodnia, megbuknia ahhoz, hogy ünnepe legyen a magyar kultúrának".

Beszédében példákkal illusztrálta, hogy semmit nem lehet fél szívvel csinálni, így a külhoni, határon túli magyar kultúrát nem lehet félig alakítani, hanem csak felelősséget vállalva. 

Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Magyar Örökség-díjas író beszédében emlékeztetett arra, hogy több mint másfél évtizede gyűlnek össze Zentán azok, akik tiszteletüket szeretnék kifejezni a magyar kultúra iránt. 

Az ünnepségen Magyar Életfa-díjjal tüntették ki Fehér Kálmán költőt, írót, műfordítót, Skrabány Viktor festőművészt és Balassa Julianna nyugalmazott általános iskola tanárt, valamint a VMMSZ plakettjével jutalmazták az ABC&T képzőművészeti csoportot, Égető Éva és Kiss László művelődésszervezőt, valamint a népihímzés-szakkört vezető Fenyvesi Margitot.

A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2014 elnevezésű pályázat idei nyerteseit is kihirdették. Az elismerést mindig a tavalyi évben megjelent, legszebb borítóval rendelkező könyveknek ítélik oda.

 

Kövessen minket a Facebookon is!