Napi pozitív 2015. január 18. 09:30 Forrás: vajma.info

Népi időjóslás: Fagyjelző Piroska napja

Népi időjóslás: Fagyjelző Piroska napja
Január 18-án a Piroskák ünneplik névnapjukat. A névnaphoz időjárási jóslat fűződik: "Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy!"

Okulván az akkori telek legzordabb időszakából, ezen a napon a földművesek még inkább kímélték az állatokat, a lovakat sem fogták be. Szerémség Dobrodol nevű községében és másutt is Vajdaság-szerte járja: “Piroska napján ha fagy, negyven napig el sem hagy!” Piroska napja tehát negyvenes időjósló nap. Lendván, Szécsiszentlászlón ezt így fogalmazzák meg: “Ha fagy Piroska napján, még negyven napig fagyos idő várható.” Egyébként pedig a Piroska nap előre jelzi, hogy a kemény téli időszak vége közeleg.

A házasodni vágyó lányok ezen a napon piros kendőt kötöttek a nyakukba, fejükre, ezzel jelezték, hogy még ebben az évben férjhez mennek. Sőt, aki élete első szerelmes csókját ezen a napon kapja, szerelme soha el nem hagyja.

A mai napra szóló időjárási előrejelzések szerint nem kell félnünk attól, hogy Kiskunfélegyháza térségében fagyot hozna Piroska. A reggeli 0 fok feletti hőmérséklet ugyanis délutánra 10 fokig is emelkedhet. 

Kövessen minket a Facebookon is!