Helyi hírek 2015. január 19. 12:20 Forrás: Petőfi Népe - Vajda Piroska

Mágnesvasút a két falu közt?

Mágnesvasút a két falu közt?
Mágnesvasút, szélerőműpark, üdülőfalu építése, és a gyógyvíz hasznosításának különböző lehetőségei is felmerültek a helyi közösségi akadémia tanácskozásain. A jászszentlászlóiak azonban a mezőgazdaság fejlesztésében látják biztosítottnak a jövőjüket.


Az ország 77 településén, többek között Jászszentlászlón is megalakult az úgynevezett helyi közösségi akadémia a Nemzeti Közszolgálati Egyetem koordinálásával. A program célja, hogy az ötezer lélekszám alatti településeken a gazdasági, kulturális és civil szervezetek bevonásával meghatározzák a falvak jövőképét.





Ugyanakkor a hálózat létrehozásának másik fő célja, hogy erősítse az önkormányzatok stratégiai, tervezési koncepcióját, a helyi együttműködés kultúráját, illetve javítsa, szükség esetén biztosítsa a helyi közszolgáltatások ellátását - tudta meg a Petőfi Népe Nagy Andrástól, Jászszentlászló polgármesterétől.

A településvezető a helyi tudásakadémia záró eseményén elmondta: három alkalommal ültek össze a helyi vállalkozók, az intézményvezetők, képviselők, a szomszédos települések vezetői, akik valamennyien egyetértettek abban, hogy a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaság, az infrastruktúra és az informatika fejlesztésére kell helyezni. Ugyanakkor mindenkinek érdeke a helyi értékek megőrzése, munkahelyek teremtése és a település elöregedésének megállítása. Abban is egyetértettek, hogy az önkormányzatoknál szemléletmód váltásra van szükség, az önkormányzatoknak is gazdálkodniuk kell, mert fejlesztéseikhez máskülönben nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak forrást biztosítani.

Nagy András, azt is hozzátette: a jászszentlászlói önkormányzat ennek szellemében szőlőt művel, lucernát telepít és erdőgazdálkodást folytat, ugyanakkor az önkormányzati tulajdonú Közmű Kft. is nyereségesen működik. A polgármestertől megtudtuk, a három ötletbörzén számos extrém fejlesztési javaslat is felmerült, mint például egy mágnesvasút létrehozása Jászszentlászló és Móricgát között. De szóba került egy szélerőműpark kialakítása is. A megvalósítható ötletek közé sorolták a Kerektó parkosítását, egy üdülőfalu és egy motel megépítését, a kerékpárút közelében egy kerékpárjavító és kölcsönző létrehozását, illetve egy baromfivágó, valamit egy zöldség-gyümölcs felvásárló megvalósítását.

A fórumon ismét napirendre került a település határában lévő termálkút hasznosítása akár a kertészetben, gyógynövények termesztésében is. A jászszentlászlói közösségi akadémia ötleteit a másik 76 település javaslataival együtt szakemberek összegzik és végül a döntéshozók elé tárják. A rendezvény résztvevőinek egybehangzó véleménye szerint a közösségi akadémián elhangzott hasznos információk nagyban hozzájárulnak majd a települések fejlődéséhez.

Fotó: kiskunhir.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!