Helyi hírek 2015. január 19. 14:25 Forrás: opusztaszer.hu

Jó borunk lesz idén

Képgaléria
Jó borunk lesz idén
Második alkalommal rendezték meg az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a nemzeti borünnepet. A szakma jeles képviselőivel együtt vett részt a programon Farkas Sándor országgyűlési képviselő, valamint tizenhárom borlovagrend is képviseltette magát a határon innen és túlról, hogy szakmai konferencia keretében vitassák meg a jövőre vonatkozó terveket.

Ópusztaszeren szakmai konferencia, valamint hagyományőrző és családi programok segítették a magyar szőlészeti és borkultúra megismertetését, népszerűsítését. Farkas Sándor országgyűlési képviselő megnyitójában a hazai agrárágazat kiemelkedő szerepére emlékeztette a jelenlévőket. Alázat és munka - emelte ki beszédében -, ennek a kettőnek kell meghatároznia napjaink minőségi bortermelését. A tömeges előállítás volt jellemző az elmúlt időkre, nem volt fontos a minőség, ám a hazai termelők gondosságának köszönhetően ez a trend megváltozott.
- Asztalainkon, a boltok polcain ma már különleges nedűket találhatunk. Kívánom, hogy ez a jövőben is így legyen. Továbbra is övezze megbecsülés a hazai bortermelők munkáját - fogalmazta zárógondolatait a politikus.

A találkozón a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának munkájával, azok kereskedelmi célkitűzéseivel, az ágazatot érintő kormányzati döntések hátterével ismerkedhettek a jelenlévők. A vendégek számára az ankét lehetőséget adott továbbá, hogy a dél-alföldi bortermelés történetét, illetve a Trianon előtti idők magyar borvidékeit, illetve a bor egészségre gyakorolt hatását megismerhessék. A tudományos előadások sorozatában a látogatók előadást hallhattak Gál Pétertől, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmai igazgatójától, Sztanev Bertalantól, a Szőlő-Bor Termékpálya Osztály vezetőjétől, Dr. Mód Lászlótól és Dr. Simon Andrástól, a Szegedi Tudományegyetem oktatóitól. Előadást tartott még Dr. Hajdú Edit, a Kecskeméti Szőlészeti Borászati Kutatóintézet főmunkatársa, valamint Dr. Janky Ferenc, a budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi docense.

A program további részében a Szent Vince Borlovagrend elnöke, Gulyás Ferenc és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd sor került a Vince-vessző vágására, Kalmár István hegybíró vezetésével. A néphagyományt követő vesszővágás jó bort, bőséges szőlőtermést ígér számunkra.

 

Kövessen minket a Facebookon is!