Helyi hírek 2015. január 20. 13:20 Forrás: MTI

A Mercedes-gyár a dél-alföldi régió legnagyobb árbevételű vállalkozása

A Mercedes-gyár a dél-alföldi régió legnagyobb árbevételű vállalkozása
A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. a dél-alföldi régió legnagyobb árbevételű vállalkozása a régió cégeit rangsoroló TOP 100 kiadvány szerint, melyet Szegeden mutattak be.





A kötet a régió kereskedelmi és iparkamarái, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szegedi főosztálya és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális igazgatóságai kiadásában készült el.

Papp István, a NAV Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója a kiadványt ismertetve elmondta, 2013-ban a dél-alföldi régió kettős könyvvitelt vezető társas vállalkozásai 5515 milliárd forint nettó árbevételt értek el, ami 12,4 százalékkal magasabb az előző évinél. Az összesített árbevétel 46,5 százalékát a száz legnagyobb cég adta. A régióból származó export értéke 1703,8 milliárd forint volt, amelynek háromnegyedét a TOP 100-ba tartozó vállalkozások állították elő.

2013-ban a vizsgált cégek - 33,4 százalékkal meghaladva az előző évi teljesítményüket - 230,9 milliárd forint adózás előtti eredményt értek el, miközben országosan 6,4 százalékos visszaesés volt tapasztalható - mondta a szakember a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. A tavalyelőttihez képest 312 fővel 202 754-re növekedett a foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományi létszáma a régióban. A száz legnagyobb cég ennek mintegy 20 százalékát alkalmazta, dolgozói létszámuk mintegy ezerrel nőtt 2012-höz képest.

A 2013-as árbevételt vizsgálva a régió legnagyobb cége a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a második a GDF Suez Energia Magyarország Zrt., a harmadik helyen pedig az EDF Démász Zrt. áll - közölte Papp István. Kocsis-Nagy Zsolt, a KSH főosztályvezetője elmondta: 2012-ben a Dél-Alföldön előállított 2500 milliárd forintnyi GDP az országos érték 8,9 százalékát adta. Az egy főre jutó érték 1,934 millió forint volt, ez az országos átlagnak csupán 68 százaléka - tette hozzá.

A KSH legfrissebb adatai szerint a gazdasági aktivitás a 15-74 éves korosztályban 2014 harmadik negyedévében 53,4 százalék volt, minimálisan növekedett a korábbi időszakhoz képest, de még elmaradt az országos átlagtól, ami 54,8 százalék. A 2013-as adatokat vizsgálva a régióban mért 188 ezer forintos bruttó havi átlagkereset alacsonyabb az országos 229 ezer forintos átlagnál - közölte a főosztályvezető.

Kocsis-Nagy Zsolt elmodta azt is, hogy a KSH felmérései alapján növekszik a nagyon sokat, heti 50 óránál többet és a rendszeresen éjszaka dolgozók aránya, ugyanakkor az emberek többsége elégedett a jelenlegi munkájával, illetve a háztartása anyagi helyzetével.

Fotó: keol.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!