Helyi hírek 2015. január 21. 16:00 Forrás: baon.hu

Túraútvonal, jelzések nélkül

Túraútvonal, jelzések nélkül
Öt túraútvonalat alakított ki az elmúlt esztendőben Bugacon a helyi önkormányzat, melyek mentén gyalog, kerékpárral vagy akár lóháton is bejárhatják a települést és megismerhetik annak nevezetességeit az érdeklődők. A fejlesztéssel azonban nem volt mindenki maradéktalanul elégedett.



A helyi turizmus fellendítését szolgáló projektről már korábban beszámolt a baon.hu. A cikk nyomán indult bugaci kirándulásra egy kecskeméti olvasó, aki azonban csalódottan tért haza a túráról. Erről levélben írt a szerkesztőségnek, abban bízva, hogy tapasztalatikat megosztva mielőbb orvosolják a problémát és hozzájuk hasonlóan mások nem tévednek el a jelzések nélküli útvonalakon.

- Már ahogy ráfordultunk a település bevezető útjára, észrevettük a tájékoztató táblát, melynek térképe arról értesített bennünket, hogy a piros, sárga, zöld, narancssárga jellel jelölt utak vezetnek a falu nevezetességihez. Beérkezve a településre a művelődési ház mellett megtaláltuk a kerékpárkölcsönzőt, ahol mintegy 20 darab kiváló állapotban lévő kétkerekűt találtunk. A már megismert tájékoztató tábla itt is és a falu más helyein is mutatta a turistautak színes vonalait.

Egy külön tábla arról tudósított bennünket, hogy 3300 méterre egy középkori kolostor romjai találhatók. A térképvázlaton a piros és a sárga színű utak vezettek a nevezettséghez. Mi bátran elindultunk az apostolok lován kelet felé, reménykedve, hogy a korrekt tájékoztatás birtokában könnyedén eljutunk úti célunkhoz. Óriásit tévedtünk. Sem a sárga, sem a zöld, sem a piros útvonal nincs turistajelzésekkel ellátva, csak az ösztöneink segítettek abban, hogy eltaláljunk a romokhoz és utána visszakeveredjünk Bugacra.

"Számunkra felfoghatatlan, hogy egy több milliós projektben nem jut néhány ezer forint az útvonalak jelzésekkel történő ellátására" - írta levelében Zilai Tibor. Felvetésével kapcsolatban megkerestük a bugaci polgármestert, aki elmondta, a tematikus túraútvonalakat pályázati forrásból alakították ki az elmúlt évben.

- A pályázati kiírás belső korlátainak értelmében, az elszámolható költségek között a látnivalók négy nyelven 24 tájékoztató táblán való bemutatása szerepelt. Ugyanakkor az útvonalak mellett kihelyezett táblán térkép is segíti az eligazodást. Készült továbbá több száz példányban, hajtogatható térkép is. Ezt az információs kiadványt, a tervek szerint minden túrázni induló vendégünknek ingyenesen biztosítjuk a művelődési házban. Ha valaki térkép nélkül indul el, valóban nehézkes a tájékozódás. Ezt időközben mi is felismertük, ezért irányítótáblácskákat rendeltünk. A színes, nyilakkal ellátott táblák elkészültek és rövidesen ki is helyezzük azokat a megfelelő útvonalak mentén - nyilatkozta Szabó László, aki bízik abban, hogy a januári kirándulás nem szegte kedvét a kecskemétieknek és tavasszal, amikor új arcát mutatja a természet, újra ellátogatnak Bugacra.

Fotó: Vajda Piroska

 

Kövessen minket a Facebookon is!