Kultúra 2015. január 21. 15:20

A népzene, a néptánc népszerűsítését is felvállalta a Rocktár

Képgaléria
Aprók táncával kezdődött, majd a felnőttek vették birtokba a táncparkettet a Rocktár nagyszabású évadnyitó táncházán. A talpalávalót, hangszerek sokaságának megszólaltatásával, Samu Zoli és barátai – kibővített – zenekara szolgáltatta.




A kívülálló úgy gondolná, hogy a rock és a népzene nem fér meg jól egymás mellett. Pedig ez nem így van, állítja Ónodi Árpád a Rocktár vezetője, üzemeltetője.

A Rocktár küldetéstudatához tartozik, hogy a magyar népzenét, néptáncot, a népi kultúrát megismertessék olyan, zenét szerető emberekkel, akik a könnyűzenén szocializálódtak és csak könnyűzenei programokra jártak. Ezért évek óta szervezik a táncházakat. A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált, és ma már a rock koncertek rendszeres látogatói közül is sokan aktív résztvevői a táncházaknak. Az aprók táncára pedig a törzsközönség elhozza gyermekeit is. A táncházak megtartása mellett a Rocktár a zenei képzési rendszerébe is beépíti a népzene oktatást.

Az évadnyitó táncház zenekarában muzsikált Kisgyőri Krisztián is, aki a közelmúltban került Kiskunfélegyházára és elkötelezetten fogott hozzá a népzene tanításához. A Rocktár munkájához szívesen kapcsolódott. Hogy miért? Arról így nyilatkozott:

Nagyon jó hely a Rocktár a műfaj népszerűsítésére, hiszen régóta vannak már táncházak. Úgy gondolom, hogy ez a későbbiekben is működni fog. Mi itt muzsikálunk, a gyerekeket pedig oktatjuk, tanítjuk. Meggyőződésem, hogy néhány éven belül ők lesznek majd a mi gyermekeink, akiket felhozhatunk majd a színpadra és együtt fogunk muzsikálni. Sőt! Nekem az az álmom, hogy eljutunk odáig, hogy felváltva húzzuk a talpalávalót. Ez reményeim szerint 5-10 éven belül megvalósul. Óriási a befogadó közeg, adott az a táptalaj, ami reményt ad terveink megvalósításához.

H. S.

Fotó: Mészáros András

Videó: Kun Kurutty

 

Kövessen minket a Facebookon is!