Helyi hírek 2015. január 22. 19:10

Folytatódik a „Panel-program” Kiskunfélegyházán

Képgaléria
Folytatódik a „Panel-program” Kiskunfélegyházán
Újra lehetőségük nyílik a félegyházi társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésre, felújításra. A lakóközösségeknek február 18-áig lehet benyújtani pályázataikat az önkormányzatnál. A kérvényeket február végén bírálja el a képviselő-testület. A pályázat részleteit sajtótájékoztató keretében ismertették január 22-én a városházán.

A sajtótájékoztatón Csányi József polgármester arról számolt be, hogy Kiskunfélegyházán már 12 éve annak, hogy elindult a „Panel-program”. Ez az elmúlt években több, sikeresen lezárult lakóépület-felújítást eredményezett. Az önkormányzat a kormányzati támogatást és a lakossági önerőt kiegészítve eddig valamivel több, mint 1000 lakás felújítását támogatta. Ezt kiegészítve a Majsai úton 2010-ben uniós forrásokból felújított 401 lakással, azt jelenti, hogy a város lakásállományának 22 százalékát kitevő iparosított technológiájú lakásainak közel felét sikerült felújítani. A program eredményeként megközelítőleg 60-70 százalékos energia megtakarítást értek el a komplexen felújított épületek lakói. Csökkent a széndioxid kibocsátás és megszépültek az épületek. Mindehhez az önkormányzat 230 millió forint támogatással járult hozzá.

A polgármester kifejtette: a „Félegyháza Program” megírásakor vállaltuk, hogy elődeink megkezdett munkáját folytatni fogjuk. Éppen ezért nagy örömünkre szolgál, hogy a választási programban felvázolt vállalásaink – kormányzati támogatással kiegészülve – újabb társasházak felújítását eredményezhetik. A program felelősei a polgármesteri hivatal részéről Farkas Mihály lakásügyintéző, a képviselők közül pedig Bense Zoltán és Gyenes Attila bizottsági elnökök lesznek.

Bense Zoltán a városüzemeltetési bizottság elnöke a kormányzat által „Otthon Melege Program” néven meghirdetett „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogramról elmondta: a lakóközösségeknek minimum 4 és maximum 60 lakásos épületek felújítására lehet pályázni. A pályázat az 1946 és 2006 között épült épületek felújítását támogatja. Az épület lehet iparosított technológiájú és hagyományos tégla falazatú is.

A bizottsági elnök pontosította azt is, hogy milyen munkálatokra lehet pályázni. A kiírás szerint a homlokzati nyílászárók cseréjére, a homlokzat utólagos hőszigetelésére, valamint az alsó és felső födémek szigetelésére lehet kérvényt benyújtani. Csak abban az esetben lehet pályázni, ha a lakások fűtési rendszerének helyiségenkénti szabályozása és mérése megoldott, vagy kiépülőben van. Fontos, hogy részmunkákra nem lehet támogatást kérni, csak a komplexitást támogatja a pályázat. A távfűtő műről történő leválás nem tartozik a támogatott beruházások körébe. A pályázat benyújtását a lakóközösség közgyűlési határozatának kell megerősítenie.

Gyenes Attila, a gazdasági bizottság elnöke, a Majsai úti lakótelep felújításának tapasztalatai alapján fogalmazta meg gondolatait, a program legfontosabb pénzügyi paramétereit. Elmondta, hogy a program keretében 10 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást lehet igényelni – utófinanszírozással -. A támogatási intenzitás 50 százalékos, ezt egészíti ki az önkormányzat 10 százalékos kiegészítése, így a lakosoknak a beruházásnak csak 40 százalékát kell fizetni. Hozzátette, hogy a kapcsolódó költségek (energetikai számítások, statikai szakvélemény, tervezés, műszaki ellenőrzés, hatósági eljárások, tűzvédelmi ellenőrzések) is támogatottságot élveznek.

Gyenes Attila azt is elmondta, hogy a pályázatok támogatásához szükséges önkormányzati pénzt, a város 2015-ös költségvetése tartalmazza.

Bense Zoltán és Gyenes Attila bizottsági elnökök, valamint Farkas Mihály, az önkormányzat lakásügyintézője folyamatosan rendelkezésére áll minden lakóközösségnek a pályázat előkészítésében, megírásában.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!