Helyi hírek 2014. február 19. 08:00 Forrás: police.hu

Csökkent a bűncselekmények száma Bács-Kiskun megyében 2013-ban

Csökkent a bűncselekmények száma Bács-Kiskun megyében 2013-ban
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője Dávid Károly r. dandártábornok a megye elmúlt évének rendőri tevékenységét értékelte Dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy országos rendőrfőkapitány-helyettes jelenlétében.

Bács-Kiskun megyében 2013. évben 14 529 bűncselekmény miatt folytattak nyomozást a rendőri szervek, mely 32,7 %-kal kevesebb, mint 2012. évben. A kedvező tendencia a bűnügyi fertőzöttség esetében is nyomon követhető, az elmúlt öt év második legjobb értékét jelzik a statisztikai adatok. A százezer lakosra jutó bűncselekmények száma tavaly 2 819,2 volt, szemben az előző éves 4 089,9-es értékkel.

A megye nyomozás-eredményessége 42,6 %-ról 51,7 %-ra emelkedett. A büntetőeljárás befejezések száma csökkent a múlt évben, ebből adódóan a vádemelések száma is, azonban utóbbi jóval kisebb mértékben. A vádemeléseken belül a bíróság elé állítások aránya ugyanakkor 18,2 %-ra nőtt.

A lakosság szubjektív biztonságérzetét leginkább befolyásoló bűncselekmények felderítésére, illetve visszaszorítására kiemelt figyelmet fordítottunk. A tavalyi évben megyénkben 4 363 bűncselekmény történt közterületen. E deliktumok száma 9,8 %-kal csökkent a 2012. évhez képest, nyomozás-eredményességük pedig 51,7 %-ról 56,3 %-ra javult.

A regisztrált emberölések száma 15-ről 12-re csökkent, mely az elmúlt öt év legkedvezőbb adata. E bűntettek kétharmada volt befejezett bűncselekmény és jelentős eredmény, hogy 2013-ban valamennyi lezárt emberöléses ügy elkövetőjét felderítettük.

A testi sértések elkövetése a 2012-es év szintjén alakult. A bántalmazás foka tekintetében kedvező változás következett be, csökkent a súlyos sérülések aránya, felderítésük is pozitívan alakult.

A megyében az előző évhez képest hárommal több rablás történt. Az eredményesség ugyan 3,4 %-kal javult, de további javulást kell elérnünk ezen a téren.

A lopások – beleértve a betöréses lopásokat is – tették ki a bűncselekmények 47,7 %-át. E deliktumok nyomozás-eredményessége kis mértékben elmaradt a 2012-es év szintjétől. Az idei évben egyik kiemelt bűnügyi célunk a gépkocsi lopások és feltörések számának csökkentése, a felderítés javítása.

Bűnmegelőzés terén meghatározó volt a gyermek- és ifjúságvédelem, valamint az időskorúakkal kapcsolatos programok és szakmai feladatok végrehajtása. Kiemelten kezeltük a családon belüli erőszak és az áldozatvédelem körébe tartozó célok megvalósítását is. Saját kezdeményezésünk volt még 2012. évben a TETTHELY program, mely a múlt évben jelentősen bővült a baleset-megelőzési területtel.

A közterületek rendjét illetően sikerült elvárható szinten biztosítani a rendőri jelenlétet a megye városaiban és kisebb településein is. Ebben jelentős szerep hárult a körzeti megbízotti szolgálatra és a járőrszolgálatot ellátó állományra. A problémás területeket folyamatosan beazonosítottuk, oda több rendőrt vezényeltünk. Törekedtünk arra, hogy a közterületi szolgálatot ellátó állomány minél közvetlenebb módon kerüljön kapcsolatba az állampolgárokkal, megismerje az emberek problémáit, észrevételeit, javaslatait. Ezt az irányt követjük 2014-ben is.

A közrendvédelem területén a múlt évben az egyik legnagyobb kihívást az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatok jelentették. Ebben a Bajai, a Kalocsai és a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányságnak kiemelt szerep jutott. Baján komplett szigeteket és városrészeket kellett kiüríteni és lezárni. A hátrahagyott értékek megőrzése, valamint az élet- és vagyonbiztonság megóvása érdekében mindent megtettünk, a lezárt területeken jogsértés nem történt. Más jellegű, de jelentős esemény volt a Bajai Halászléfőző Napok, valamint a X. Nemzetközi Repülőnap rendőri feladatainak végrehajtása is.

A személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma 2013. évben kismértékű emelkedést mutat az előző évhez képest. Hosszabb távon viszont - több mint tíz évre visszatekintve -, sikerült tartani a kedvező tendenciát, közel felére csökkenteni a baleseti áldozatok számát. Az ittas járművezetés elleni fellépés megyénkben különösen aktuális feladat. A tavalyi évben kifejtett erőfeszítéseink eredményesek voltak ugyan, azonban elmaradtak a várakozásainktól. A következetes hatósági fellépés és a széles körű baleset-megelőzési tevékenység, valamint a média aktív szerepvállalása révén sikerült csökkenést elérnünk e téren, de ennek mértéke nem volt olyan nagyságrendű, amelyre helyzetünknél fogva szükségünk lenne.

A szerb-magyar határszakaszra nehezedő migrációs nyomás 2013-ban rendkívüli mértékben megnövekedett. Áprilistól júliusig tömegesnek mondható migrációs mozgás volt, mely júliusban, a hatályba lépő menekültügyi jogszabályok változása miatt kissé mérséklődött. Az elmúlt esztendőben a migrációs cselekmények 39,5 %-kal, ezen belül a főként koszovói, szerb, pakisztáni, afgán és szír migránsok által elkövetett a tiltott határátlépések pedig 54,8 %-kal növekedtek. A migránsok közel 60 %-át a kelebiai határrendészek fogták el, e mellett a második legaktívabb a bácsalmási kirendeltség határszakasza volt. Az államhatárhoz közeli, valamint a mélységi területeken alkalmazott összehangolt járőrtevékenység hozzájárult a több vonalas határőrizeti rendszerben rejlő lehetőségek kihasználásához, az eredményes határellenőrzés megvalósításához.

Határrendészeti szempontból az elmúlt év talán legfontosabb feladata a Magyarország szárazföldi határait érintő schengeni ellenőrzés volt, mely érintette megyénket is. A nemzetközi bizottság bejelentett módon a Kelebia Határrendészeti Kirendeltség, bejelentés nélkül pedig a Mélységi Ellenőrzési és a Közterületi Támogató Osztályunk tevékenységét ellenőrizte és több szempontból is pozitívan értékelte e szervek működését, feladatellátását.

 

Kövessen minket a Facebookon is!