Helyi hírek 2015. január 25. 20:40

Szalézi-díjjal tüntették ki Vajda Piroska újságírót

Képgaléria
Szalézi Szent Ferenc francia püspökre, egyházi szónokra, íróra, az újságírók védőszentjére emlékeztek január 23-án a római katolikusok. A hagyományok szerint ezen a napon adják át a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a Porta Egyesület kitüntetését, a Szalézi Szent Ferenc-díjat, a kiemelkedő teljesítményt nyújtó katolikus újságíróknak. Az idei díjazottak egyike Vajda Piroska kiskunfélegyházi újságíró volt.

Kecskeméten a Porta Egyesület dísztermében Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek köszöntötte a díjazottakat, családtagjaikat és a vendégeket.

A kommunikációval közösséget kell építeni. A díjazottak ezt tették, magas színvonalon. A kitüntetéssel nem csak nyugtázzuk színvonalas munkájukat, hanem biztatjuk, ösztönözzük őket, hogy így tovább. Szavaikkal, írásaikkal, a médiában tett szolgálatukkal szolgálják Isten dicsőségét – mondta el beszédében az érsek.

Bábel Balázs ezt követően Kozák Polettnek, a Kecskeméti Városi Televízió szerkesztőjének, Vajda Piroskának, a Petőfi Népe kiskunfélegyházi újságírójának és Varga Brigittának, a Wojtila Barátság Központ munkatársának adta át a Szalézi Szent Ferenc-díjat.

Vajda Piroskát sokan ismerik Félegyházán. Naponta találkozhatunk vele az utcán, valamennyi rendezvényen. Az ünnepség után mégis egy rövid bemutatkozást kértünk tőle.

- Móricgáton születtem, közel húsz éve élek Kiskunfélegyházán. Férjnél vagyok, két kislányom van, Zsófi és Zsuzsi, akik természetesen most is elkísértek az ünnepségre. A Kiskun tv-nél kezdtem el dolgozni, utána Szász András vett maga mellé a Petőfi Népéhez , azóta itt vagyok újságíró.

- A díjátadón veled kapcsolatosan kiemelték emberszereteted, a vidékhez, kistelepülésekhez való ragaszkodásodat.

- Én is egy kis faluból származom. Éppen ezért számomra fontos, hogy az ott élőkről is hírt adjunk, hiszen ugyanolyan fontos emberek, mint a kis-, vagy nagyvárosokban élők. Az ottani történetek éppoly lényegesek, mint a félegyházi események.

- Ma azok az újságírók vehették át a Szalézi-díjat, akik közel állnak a valláshoz, a hitélethez. Honnan ez az elkötelezettség?

- Kiskorom óta katolikus neveltetésben volt részem. Néhány éve aztán vett egy fordulatot az életem, amiről nem szívesen beszélnék, mert egy komoly törés volt. De ezzel egy időben úgy érzem ráléptem a helyes útra. Számomra fontos – ahogy azt az érsek atya is említette -, hogy közvetítsem az evangéliumot. Ha nem is közvetlenül, de közvetve, az írásaim által tudom ezt megtenni.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!