Helyi hírek 2015. január 29. 09:45 Forrás: baon.hu

Szükség volt a borászok szaktudására

Szükség volt a borászok szaktudására
Szőlészeti-borászati bormarketing konferencia zajlik ezen a héten, a Lakitelek Népfőiskolán. A tegnap délelőtti fórumon jelen volt Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke is.

Megemlítette: nagy veszteség érte a szőlész-borász társadalmat, mert január 14-én, 89 éves korában elhunyt Magyar Ferenc. A Kecskemét Szikrai Állami Gazdaság igazgatója volt és a népfőiskola helyén korábban működő Szőlészeti Borászati Kutató Intézetet is irányította egykoron. A jelenlévők egy perces felállással emlékeztek munkásságára.


A konferencia kapcsán három szakembert kérdeztek meg arról, hogy milyen volt az elmúlt évi szőlőtermés.

- A 2014 évi évjárat nem lesz aranybetűkkel felírva a szőlő, borágazat történetébe annak ellenére, hogy a Duna Borrégióban jobb volt a termés az országos átlagnál - nyilatkozta Sümegi József bajai borász. Sajnos augusztus végétől szeptember közepéig több mint 150 milliméter csapadék esett. E miatt a középérésű fajták csak gyenge minőséget tudtak produkálni. Az augusztus elején, közepén szüretelt korai fajták, valamint a késői október végi érésűek viszont, nagyon szép borokat adtak. Amennyiben tízes skálán értékelnénk az elmúlt évet, akkor hat-hét körüli értéknél állna meg. A mennyiséggel is problémák voltak, mert több helyen - és itt elsősorban a Dunántúlra gondolok - a peronoszpóra és lisztharmat fertőzés elvitte a termés egy részét. Szerencsére nekünk nagyjából sikerült megvédeni a szőlőinket a betegségektől. A csapadékos idő után kedvező volt az időjárás és a szőlők be tudtak érni. Még késői szüretelésű borokat (cabernet, cserszegi fűszeres) is sikerült készíteni. Jégbort azonban nem tudtunk készíteni, mert nem volt olyan hideg. A szőlővesszők jól beértek, és azt gondolom, hogy a 2015-ös termésnek a feltételei biztosítottak.

- A szüret előtt jó termésre számítottunk - mondta Szűcs Gyula, a Kiskőrösi Kossuth Pinceszövetkezet elnöke. Sajnos nyakunkba zúdult a csapadék és nagyon rossz volt az elosztása, mert volt olyan nap, amikor száz milliméter is leesett egyszerre. Ez befolyásolta a szőlő érését. A korai fajtákból lehetett jó minőséget produkálni, nem volt mennyiségi veszteség sem, de a szeptemberi csapadék nagy kárt okozott a középkorai érésű fajtáknál minőségben és mennyiségben egyaránt. Mivel kevés volt a cukortartalom, azt kértük az uniótól, hogy két térfogatszázalék répacukorral lehessen javítani a must minőségét. Ekkor már lehetett látni azt, hogy csak közepes termésre számíthatunk. A késői érésű fajták viszont be tudtak érni, mennyiségben is kevesebb volt a terméskiesés. 2014 minőségben sajnos elmarad az előző évektől, de nagy odafigyeléssel lehetett jó borokat készíteni.

- Kifejezetten nehéz év volt 2014 a szőlészeknek és a borászoknak is - vélekedett Kisari István a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének titkára. A sok csapadék miatt nehéz volt a növényvédelem. Ahol azonban sikeresen megoldották, ott mennyiségileg jó közepes, minőségben teljesen korrekt, esetenként kiváló borok születtek. Ehhez szükséges volt a borászok felkészültsége, szaktudása is. Kellett az is, hogy a szőlőt átválogassák. Ettől függetlenül nagyon szép borok születtek. A konferencián a régió fehér újborait bíráltuk. Nagyszerű borokat kóstoltunk, cserszegit, Irsai Olivért, sauvignon blanct, rajnai rizlinget.

Fotó: bor.hu

 

Kövessen minket a Facebookon is!