Kultúra 2015. január 29. 13:50

"Képpé formált háború" a könyvtárban

Képgaléria
"Képpé formált háború" a könyvtárban
Nem történelmi könyvet szeretnék írni, hanem mint képes-levelezőlap gyűjtő a háború eseményeit, és annak magyar vonatkozású következményeit tárom a látogatók elé. E kiállítás alapos áttekintésével is jól lehet majd érzékelni a háború borzalmait, és a Magyarországot sújtó trianoni békeszerződés következményeit – ezekkel a gondolatokkal ajánlja a „Képpé formált háború” című kiállítását Sebestyén Imre. A tárlatot a Kulturális Szalon január 28-ai foglalkozásán dr. Pallagi Mária történész előadása nyitotta meg.

Pallagi Mária világháborús képekkel, képeslapokkal és plakátokkal gazdagon illusztrált előadásában az I. világháború vizuális tömegkommunikációját elemezte. Rávilágított arra, hogy a plakátok és a levelezőlapok bizony sokszor nem a valóságot tükrözték. Ennek oka a propaganda jellegükből adódott. Ráadásul a cenzúra is kézben tarthatta megjelenésüket. Példaként említette azt, a kiállításon is szereplő képeslapot, amely 1916 szilveszterén készült egy lövészárokban. A levelezőlap dolce vita hangulata a lövészárkokban természetesen nem volt jellemző.

A plakátok tartalmi változásaira is felhívta a figyelmet. Kezdetben a toborzást, a haza iránti lelkesedés fokozását szolgálták. Később, amikor a háborúban előbbre haladtunk, egyre több a rokkant, az özvegy és az árva, a plakátok inkább az ő megsegítésükre, akciók szervezésére szólítanak fel.

A tárlatmegnyitó előadás Ady Endre „Imádság háború után” című versével zárult, Gáti Oszkár előadásában.

hájas

Kövessen minket a Facebookon is!