Helyi hírek 2015. január 30. 09:35 Forrás: MTI

Megyénkben is növekedett az influenzás betegek száma

Megyénkben is növekedett az influenzás betegek száma
Háromszorosára nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten: 47 600 ember fordult orvoshoz, szemben az azt megelőző heti 16 400-zal – közölte az ÁNTSZ.

Az Országos Epidemiológiai Központ heti összesített szerdai jelentése szerint a leggyakrabban az óvodás és az általános iskolás korú gyermekek betegedtek meg. A levett légúti mintákból a legtöbb esetben az influenza A(H3N2) vírust mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok. Ez az a vírus, ami az elmúlt időszakban változáson ment keresztül, és az eddigi adatok alapján nagy számban képes megbetegedést okozni.


A jelentés szerint valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű megbetegedés, a legtöbb beteg Tolna, Fejér, Pest, valamint Bács-Kiskun megyében volt.

Az ÁNTSZ arra hívja fel a figyelmet, hogy járvány idején csökkenthető a fertőzés kockázata az általános higiénés szabályok betartásával, a rendszeres kézmosással, vagy az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők használatával. Járvány idején lehetőség szerint érdemes elkerülni a zsúfolt helyeket, illetve a liftek használatát, zárt terekben pedig gondoskodni kell a gyakori, alapos szellőztetésről. Ezeken kívül ilyenkor tanácsos mellőzni az egyébként szokásos üdvözlési formákat, és lehetőség szerint kerülni kell a betegekkel való közvetlen kontaktust. Aki az influenza tüneteit - magas láz, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrdugulás, nátha, izomfájdalom, fejfájás, fáradtság - észleli magán, maradjon otthon, ha köhög, tüsszent, eldobható papír zsebkendőt használjon.

Az ÁNTSZ hangsúloyzza, hogy az antibiotikumok csak a baktériumok okozta fertőzések ellen hatásosak, a vírusos megbetegedések, így többek között az influenza és a közönséges megfázás gyógyulását nem segítik. Az indokolatlan antibiotikum-használat miatt az elmúlt években az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok jelentek meg, az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázatot okozva a világon és ezen belül Európában is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!