Helyi hírek 2015. január 30. 14:55 Forrás: baon.hu - keol.hu

4,6 milliárdos családi vagyont zárolt a NAV Kiskunfélegyházán

4,6 milliárdos családi vagyont zárolt a NAV Kiskunfélegyházán
Hosszú nyomozás és alapos feltérképezés előzte meg azt az akciót, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói egy étolajjal üzletelő 18 fős bűnszervezetre csaptak le Kiskunfélegyházán. Egy őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták.



A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője a 18 fős bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és beszámlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett. A jelenlegi adatok szerint négy milliárd forint általános forgalmi adót helyeztek levonásba jogosulatlanul. A férfi egy ideje kiszállt a cégből.

A NAV közlése szerint a pénzügyi nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen lefoglalták a bűncselekmény egyéb bizonyítékait. A nyomozóknak a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva sikerült megakadályozni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.

Az együttműködés az ország határán is túlnyúlt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közreműködésével, az osztrák kollégák segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is zárolták. Ezen kívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja. A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.

A 18 fős bűnszervezet irányítóit és tagjait költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tízen előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást.

 

Kövessen minket a Facebookon is!