Helyi hírek 2015. január 30. 14:55 Forrás: baon.hu - keol.hu

4,6 milliárdos családi vagyont zárolt a NAV Kiskunfélegyházán

4,6 milliárdos családi vagyont zárolt a NAV Kiskunfélegyházán
Hosszú nyomozás és alapos feltérképezés előzte meg azt az akciót, amelyben a NAV pénzügyi nyomozói egy étolajjal üzletelő 18 fős bűnszervezetre csaptak le Kiskunfélegyházán. Egy őrizetbe vett gyanúsított családjának osztrák bankszámláját és magyar vagyonát 4,6 milliárd forint értékben zárolták.A gyanú szerint egy étolajgyártással foglalkozó gazdasági társaság vezetője a 18 fős bűnszervezettől szerezte be fiktív számláit. A bűnszervezet az Európai Unió területéről vásárolta az étolajat, majd magyar cégekből álló számlaláncokon keresztülfuttatta és beszámlázta az étolajgyártó részére. Az áru azonban a számláktól eltérően Romániából és Bulgáriából egyenesen az étolajgyárba érkezett. A jelenlegi adatok szerint négy milliárd forint általános forgalmi adót helyeztek levonásba jogosulatlanul. A férfi egy ideje kiszállt a cégből.

A NAV közlése szerint a pénzügyi nyomozók a román hatóságokkal együttműködve beszerezték a román eladónál található számlákat, szállítási okmányokat és iratokat, és további harminc helyszínen lefoglalták a bűncselekmény egyéb bizonyítékait. A nyomozóknak a pénzmosás elleni intézményrendszer lehetőségeit kihasználva sikerült megakadályozni, hogy az egyik őrizetbe vett gyanúsított felesége a náluk tartott házkutatás után a fiuk magyar bankszámláján lévő 2,8 millió eurót ausztriai bankszámlájukra utalja.

Az együttműködés az ország határán is túlnyúlt. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közreműködésével, az osztrák kollégák segítségével a család ausztriai bankszámláján lapuló további 2,5 millió eurót is zárolták. Ezen kívül részvényeiket, bankszámláikat és ingatlanjaikat is sikerült zár alá venni, így a 4,6 milliárd forintos családi vagyon az okozott kár megtérülését szolgálhatja. A bűnszervezet többi résztvevőjénél százmillió forintot meghaladó értékben gépjárműveket, ingatlanokat, kamionokat, kamionmosókat is zár alá vettek.

A 18 fős bűnszervezet irányítóit és tagjait költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, tízen előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága folytat nyomozást.

 

Kövessen minket a Facebookon is!