Helyi hírek 2015. február 2. 10:45

„Ezeréves” problémák felszámolása kezdődhet meg 2015-ben

„Ezeréves” problémák felszámolása kezdődhet meg 2015-ben
Február 2-án, hétfőn, a jogi és a városüzemeltetési, kedden a művelődési és szociális, valamint a gazdasági bizottság tárgyalja meg Félegyháza 2015 évi költségvetés-tervezetét, majd február 5-én, csütörtökön a képviselő-testület dönt a kérdésben.

Csányi József polgármestert az előkészületekről, a számok mögött meghúzódó szándékról és a sarokpontokról kérdeztük.

- Az előkészületek javában zajlanak. Az intézményvezetők nem csak elfogadhatónak tartják a keretösszegeket, de örömmel álltak fel az egyeztetésről: gyakorlatilag minden intézménynek több jut, mint egy évvel ezelőtt.

Csányi József hangsúlyozta, hogy a 2014-ben bevezetett 5 ezer forintos Erzsébet-utalványt minden, a város által foglalkoztatott munkavállaló megkapja, ráadásul nem csak töredékrészben mint tavaly, hanem egész évre.

Ugyancsak lényeges változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy az intézmények tavalyi megtakarításaikat fejlesztésre fordíthatják.

- Amennyiben a jelenlegi formájában fogadja el a testület a költségvetést, úgy minden intézményben a tavalyinál nagyobb beruházásokra és jelentősebb eszközbeszerzésekre lesz lehetőség. Régóta halogatott, jogos igényeket tudtunk kielégíteni, miközben a költségvetés két lábbal a realitások talaján maradt - fogalmazott a polgármester.

Csányi József kitért a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezet (VSZKSZ) fejlesztésére. Mint mondta, ebben az évben több mint 40 millió forintot csoportosítanának át beruházásra, ami elengedhetetlenül szükséges a hatékony munkához és a cég működésének stabilizálásához. Ebből az összegből olyan banális, de a városlakók komfortérzetét nagyban befolyásoló fejlesztésekre is jut majd, mint például a strandöltözők rendbetételének megkezdése. Eddig ugyanis arra sem volt pénz és szándék, hogy a zárakat lecseréljék. Kisebb lépésekben, de látványos változás indul el a zöldfelületek gondozásában, fejlesztésében, virággal való beültetésében is. Összességében - ahogy a polgármester mondja - „ezer éve” fennálló problémák felszámolása kezdődhet meg a 2015-re tervezett beruházásokkal.

Amennyiben a költségvetés-tervezetet a képviselő-testület jelentősebb változtatás nélkül fogadja el, a város 50 millió forintos beruházási keretből kezdheti meg legsürgetőbb problémáik felszámolását. Ebből az összegből lehetőség nyílik parkok fejlesztésére, játszóterek felújítására, új játszóterek létrehozására, vízelvezetési problémák megoldására… E keret terhére megvalósulhat például a Szalai Gyula utcai átkötő út rendbetétele, és ott parkoló kialakítása, a rendőrség és a posta közötti járdaszakasz felújítása, illetve befejeződhet végre a Szent István templom templomkertjének a rekonstrukciója.

A korábbinál nagyobb összeg jut a civilek és sport támogatására is, a közmunka program pedig alapjaiban alakul át. Úgynevezett értékteremtő közmunka keretében bel- és külterületi utak javítása, vízelvezető csatornák tisztítása, járdák építése valósulhat meg, és még egy brikettgyártó üzem is létesülne. Ezzel a beruházással az intézmények fűtése a jelenleginél lényegesen költségkímélőbb lehetne.

Csányi József a 2015-ös esztendő egyik legfontosabb feladatának nevezte a volt SZTK épület szolgáltatóházzá alakítását. Több más mellett itt képzelik el a jövőben a jelenleg méltatlan körülmények között, a Hunyadi utcában működő gyermek háziorvosi rendelés végleges elhelyezését. Az előkészítő és tervezési munkálatokat mindjárt a költségvetés elfogadása után megkezdenék.

- Meggyőződésem, hogy ez egy jó költségvetés, ami a város általános tartalékait mintegy 100 millió forinttal növeli. Ezt az összeget a későbbiekben beruházásra és munkahelyteremtésre fordíthatjuk - jelentette ki Csányi József polgármester.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!