Helyi hírek 2014. február 20. 18:07 Forrás: Fotó: internet

Összeírják az ebeket

Összeírják az ebeket
Az eb-összeírás módját sérelmezve kereste meg szerkesztőségünket Tarjányi László. Olvasónk szerint a bejelentő adatlap kitöltése és eljuttatása az önkormányzathoz komoly gondot jelenthet az idős embereknek.

– Nincs mindenkinek internet hozzáférése, és egy 80-90 éves embernek sokszor a városházáig elmenni is nehezére esik, nemhogy lépcsőket járni! - fogalmaz olvasónk.

A témában Rádi Rudolfot, az önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetőjét kerestük meg, aki elmondta: az ide vonatkozó rendelet szerint „a települési önkormányzat eb-összeírás alapján, az eb-tartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonos, tartója és más személyek jogainak,személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint eb-rendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából.”

– A rendelet szellemében teremtettük meg az adatszolgáltatás lehetőségét, ügyelve arra, hogy az eb-tartók a lehető legegyszerűbben, a legkisebb időráfordítással eleget tehessenek kötelezettségüknek. Nem szükséges befáradni tehát a hivatalba, az adatlap hozzáférhető a www.kiskunfelegyhaza.hu honlapon, az eb-nyilvántartás menüpont alatt. A kitöltött és aláírt, majd beszkennelt nyomtatványt az [email protected] e-mailcímre elküldve a személyes megjelenés teljesen mellőzhető.

A gyakorlat azt mutatja, hogy sok idős embernek segítenek a bejelentésben a családtagok, ismerősök, másutt a lakóközösségek, szomszédok fognak össze és 10-15 adatlapot visznek el, majd kitöltve hoznak vissza a hivatalba. Lehetőség van továbbá postai úton is eljuttatni azt, a 6100 Kiskunfélegyháza, Kossuth utca 1. címre. Ilyenkor a borítékon fel kell tüntetni, hogy „Eb-nyilvántartás”.

Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is lehetnek, akiknek nehézséget okoz a bejelentés. Ezért indokolt esetben, külön kérésre postai úton is megküldjük az adatlapot, egyedi elbírálás alapján – például mozgásában korlátozott, vagy nagyon idős eb-tartó esetén – pedig arra is lehetőség van, hogy az önkormányzat munkatársa személyesen, a helyszínen vegye fel az adatokat.

Az osztályvezető emlékeztetett arra is, hogy ebenként külön adatlap kitöltése szükséges, és hogy a közölt adatok valóságtartalmáért a bejelentő büntetőjogi felelősséggel tartozik.

A jövőben az ebtartásban bekövetkezett változás is bejelentés köteles (elpusztulás, szaporodás, elajándékozás), mely a honlapról letölthető „Változás bejelentő adatlapon” a fentiekben említett módon juttatható el az önkormányzathoz.

A bejelentési kötelezettségének minden eb-tartónak március 14-éig kell eleget tennie.

Kövessen minket a Facebookon is!