Helyi hírek 2015. február 3. 13:00

Górcső alatt a költségvetés-tervezet

Képgaléria
Górcső alatt a költségvetés-tervezet
Az Érdekegyeztető Tanáccsal, a költségvetési intézmények vezetőivel, az Idősügyi Tanáccsal, továbbá a jogi és városüzemeltetési bizottsággal már megtörtént Kiskunfélegyháza 2015 évi költségvetés-tervezetének egyeztetése. Ma, azaz február 3-án a Művelődési és Szociális Bizottság, továbbá a Gazdasági Bizottság vitatja meg, majd február 5-én, csütörtökön a képviselőtestület hozza meg a végső döntést a költségvetési rendeletről.

A 2015 évi költségvetési főösszeg mintegy 7 milliárd 746 millió forint, ez – a szennyvíz beruházás befejeződése miatt – hozzávetőlegesen 1 milliárd forinttal kevesebb az előző évinél. A központi intézkedések nyomán 2014 végéig megtörtént az önkormányzat adósság átvétele. Azóta – hangzott el a tájékoztatókon – hitel igénybevételével nem élt, és 2015-ben nem sem tervez élni az önkormányzat (beleértve a működési és a beruházási hiteleket is).  Ezt hosszú ideje először mondhatja el költségvetéséről Kiskunfélegyháza.

Az önkormányzat költségvetése 2 gazdasági szervezettel rendelkező és 6 gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési intézmény költségvetését tartalmazza, közel 2,5 milliárd forint összegben. A 638 főt foglalkoztató intézmények stabil működése biztosított, az adható juttatások, beruházások, eszközbeszerzések is be tudtak épülni. Az 1,2 milliárd forint feladatfinanszírozású támogatást az önkormányzat 469 millió forinttal egészíti ki saját bevételeiből, ami 72 millió forinttal haladja meg a tavalyit.

A pénzbeli és természetbeli szociális juttatások rendszere 2015-től átalakul, és egyben ennek forrása és finanszírozási rendszere is megváltozik. 2015. március 1-jétől a foglalkoztatás-helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély ellátási formák a Járási Hivatalhoz kerülnek, így az önkormányzat 2015 évi költségvetésében már csak 3 hónapra terveztek ezekkel.

Kiemelt cél továbbra is élni a pályázati lehetőségekkel. A 2015 évi költségvetésben megjelenik többek között a Családok Átmeneti Otthona és a hajléktalanszálló foglalkoztatás-bővítő TÁMOP pályázata, az értékteremtő közmunka program, a közvilágítás korszerűsítése, a komplex telepprogram…  

A 2015 évi költségvetés 1 milliárd forintos pénzmaradvánnyal számol, ami lehetőséget nyújt beruházásokra, felújításokra, eszközbeszerzésekre is. Kiemelt feladatként jelenik meg többek között a városban működő és tevékenykedő civil, sport és egyéb szervezetek, a panelprogram, a tégla építésű házak felújításának és a házi szennyvízcsatorna bekötések támogatása.

Összességében – hangzott el a különböző grémiumokkal történő egyeztetések során – a város 2015 évi költségvetés-tervezete stabil, teljesíthető és megteremti Félegyháza további fejlődésének a lehetőségét.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!