Helyi hírek 2015. február 3. 16:10

Szentmise a városért, a 20 éves Constantinum Óvodáért

Képgaléria
Szentmise a városért, a 20 éves Constantinum Óvodáért
Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a szentmisét február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a Sarlós Boldogasszony templomban. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon a város elöljáróival közösen kérték Isten áldását Félegyházára és lakóira. A szentmisén megemlékeztek a Constantinum Óvoda és Kollégium megalakulásának 20. évfordulójáról is.

A szentmise után felidézték a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek munkásságát, akik 1908-ban érkeztek Kiskunfélegyházára azzal a szándékkal, hogy a leányoktatás, nőnevelés elmaradottságán javítsanak. A nővérek elemi, polgári iskolát, tanítóképzőt és mezőgazdasági leányiskolát alapítottak.

1944-ben épületeiket lefoglalták és hadi célokra hasznosították. Két év múlva, teljesen lepusztult állapotban kapták vissza. A szülők és diákok társadalmi munkájával sikerült elvégezni a felújításokat és a hiányzó eszközöket is pótolták. Ezt követően azonban, 1948-ban államosították az iskolát.

Az egyházi iskolák az 1989-es rendszerváltás után kaptak lehetőséget az újrakezdésre. Több mint négy évtizedes kényszerszünet után a Kalocsai Iskolanővérek is visszavágytak régi iskolájukba. Ezzel párhuzamosan a hívők is kezdeményezték a keresztény óvoda és iskola indítását. 1990-ben a Móra Ferenc utcában katolikus óvodai csoport szerveződött az önkormányzat támogatásával. A 91-92-es tanévben 24 tanulóval a Móra Ferenc Általános Iskolában elindult az első keresztény tagozatú osztály. A nővérek 1992-ben kapták vissza azokat az épületeket, amelyek az újra induló Constantinum Intézmény alapjait képezték. Az óvodai túljelentkezések miatt vásárolta meg a rend azt az Arany János utcai telket, ahol felépítettek egy korszerű óvodát, amely 1995 február 2-án nyitotta meg kapuit, és ahol a kollégium is működik.

Intézményük megalakulásának 20. évfordulójára előadással és énekkel emlékeztek az óvodások és kollégisták. Ezt követően az Arany János utcai intézményben nyitották meg azt a kiállítást, amely az óvoda és kollégium történetét, mindennapjait, valamint az óvodások rajzait mutatja be.

s-r

Kövessen minket a Facebookon is!