Helyi hírek 2015. február 8. 07:30

Emlékmű és közterület-szépítés

Emlékmű és közterület-szépítés
Meizl Ferenc szerint Félegyháza kiemelt helyet foglal el a madárbarát program működtetésében, és ebben meghatározó szerepe van a Kossuthvárosi óvodában Timafalfi Lászlóné Gabikának, a Százszorszép Óvodában Fricska Györgyinek, a Natura Hungrica Alapítvány munkatársainak, közöttük Kárpáti Ritának, és programhoz nemrégiben csatlakozó Kossuth Lajos Szakközépiskolának.


Mindannyian komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az óvodás és iskolás korosztály egy életre „megfertőződjön” a madár- és természetvédelemmel. Munkájuk eredménye nem is marad el: Meizl Ferenc szerint Félegyházán egyre gazdagabb a madárpopuláció.




- 2016-ban lesz 110 éve, hogy Herman Ottó elindította hazánkban a Madarak és fák napját. Ez szép hagyomány ma is él, és én minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy Félegyházán és térségében tartalommal töltsük meg és ápoljuk - mondja a nyugalmazott iskolaigazgató, akit a gyerekek városhatáron innen és túl csak „Madaras bácsiként” emlegetnek.

- Madarakról nem beszélhetünk fa nélkül! Hiszen ott találnak oltalmat, élelmet maguknak, hálából pedig a fák „doktoraként” végzik páratlanul értékes tevékenységüket. A madarak és fák napja is egy kiváló lehetőség arra, hogy ezt megélt élményként tudatosítsuk a gyerekekben, a jövő természetvédőben. A mi generációnk felelőssége az, hogy pihenőkertek, gondozott térségek létesítésével olyan közösségi tereket hozzunk létre, amelyek a természettel - a fákkal és madarakkal - való közvetlen találkozásra kínálnak lehetőséget - mutat rá a tőle megszokott lelkes elköteleződéssel Meizl Ferenc. És a félegyháziak azt is tudják: amit ő egyszer a fejébe vesz, azt előbb-utóbb véghez is viszi. Többek között ennek köszönhető a négy évvel ezelőtt létesült madárbarát kert, az ország egyetlen madárbarát könyvtárának szomszédságában. Ennek az értékteremtő munkának lesz a következő állomása egy Hermann Ottó emlékmű.

Mint azt Meizl Ferenctől megtudtuk, apropóul az utolsó magyar polihisztorként, és a madarak atyjaként tisztelt tudós születésének 180-dik évfordulója szolgál. A jubileumról a félegyházi Madárbarát Klub a kecskeméti Természet Háza kivételesen gazdag kiállítási anyagának bemutatásával emlékszik meg (amit április 1-jétől tekinthetnek meg az érdeklődők), április 18-án pedig a tervek szerint ünnepélyes keretek között adják át a Herman Ottó emlékművet.

– Balla László alpolgármester, a térség képviselője nem csak partnerként állt a kezdeményezés mellé, de segítségével a Bozóki László sírköves által tervezett és megalkotott emlékmű környezete is méltóképpen megújul Nagy Ágnes kertészmérnök tervei nyomán – hangsúlyozta a nyugalmazott iskolaigazgató.

Mint azt Balla László alpolgármester elmondta, örömmel karolta fel a kezdeményezést, amely nem az első közös munkájuk Meizl Ferenccel. A város 2015-ös költségvetéséből mintegy 1 millió közötti összeget szán az önkormányzat az emlékmű környezetének a rendezésére. Ez a fejlesztés fontos része lesz annak a megújulásnak, amit tavasztól tapasztalhatnak a félegyháziak a város közterein.

T. T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!