Helyi hírek 2015. február 4. 12:15 Forrás: MTI

60 mentőállomást korszerűsítenek

60 mentőállomást korszerűsítenek
Húsz mentőállomás a nyár folyamán elkészül, a Zalalövőn tervezett létesítmény átadása régészeti feltárás miatt szeptemberben, októberben várható. A 60 felújítandó mentőállomás különböző stádiumban van, de a projekt befejezési határidejéig, 2015. november 30-áig a korszerűsítések is lezárulnak.




Az elsődleges cél, hogy a mentők kiérkezéséig eltelő idő rövidebb legyen, illetve csökkenjen az épületek fenntartási költsége. Ezért a garázskapukat automatizálják, nyílászárókat cserélnek, és napkollektorokat helyeznek el az épületeken.

Tizenöt éve a mentőszolgálat az esetek 73-78 százalékában ér 15 percen belül a helyszínre, a cél az, hogy ez az arány a 90 százalékot meghaladja. Ennek érdekében 178 új mentőautót állítottak szolgálatba, és 22 mentőorvosi kocsi is érkezik az OMSZ-hez, amelyekből minden megyére jut egy. A korszerűsített menetirányítási rendszer jelenleg nyolc megyében működik, az egész országban pedig március végéig lesz üzemképes.
 

Itt újulnak meg az állomások

Az OMSZ ismertetése szerint Bács-Kiskun, Csongrád, Békés és Tolna megyében összesen 17 állomást korszerűsítenek, és négy új állomás létesül: Jánoshalmán, Mezőberényben, Tótkomlóson és Bátaszéken. A korszerűsítés Tiszakécskén, Orosházán, Hódmezővásárhelyen és Baján már befejeződött, Dunavecsén, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Kiskőrösön, Kalocsán, Bácsalmáson, Gyomaendrődön, Békéscsabán, Mezőkovácsházán, Ruzsán, Szentesen, Szekszárdon és Pakson van folyamatban.
 

Mint arról korábban beszámoltunk, Kiskunfélegyházán a volt kommendáns hivatal épületébe költözött a félegyházi mentőállomás. A Kossuth utca 10. szám alatti épületrészt addig veszik birtokba, amíg a korábbi, Hunyadi utcai bázisukat felújítják. A „Sürgősségi ellátás fejlesztése-mentés” program keretében ugyanis egy jól felszerelt, a kor elvárásainak megfelelő mentőállomást építenek Félegyházán. A változás ellenére a segélyhívásokat továbbra is a 104-es, vagy 112-es hívószámon várják.

 

Kövessen minket a Facebookon is!