Helyi hírek 2015. február 9. 19:00

Belvíz sanyargatja a külterületiek mindennapjait

Képgaléria
Belvíz sanyargatja a külterületiek mindennapjait
Félegyháza külterületein is egyre komolyabb gondot jelent a belvíz. A járhatatlan utak miatt nehezen tudják megközelíteni a mentők a tanyákat, a postások csak kerülőutakon tudják eljuttatni a küldeményeket. A napi odafigyelést biztosító tanyagondnokok is csak nehezen jutnak el a rászorulókhoz, és a tanyabolt sem tudja ellátni a belvizes területen élőket.

A napokban Ván Jenő önkormányzati képviselő és Sipos Róbert, az önkormányzat városüzemeltetési osztályának szakembere térképezte fel a kialakult helyzetet. A Jászszentlászlóval határos 13-as körzetben tapasztalták a legnagyobb gondokat. Ebben a térségben közel 250 lakó mindennapjait teszi lehetetlenné a belvíz. A tanyaépületeket ugyan még nem veszélyezteti közvetlen veszély, de közülük sok már megközelíthetetlen. Lakóik - felnőttek és gyerekek - csak gumicsizmában tudják megközelíteni otthonaikat. Autóikat a legközelebb eső magaslaton parkírozzák. Egy itt élő családnak a tűzifát sem tudták bejuttatni hozzátartozóik. Két traktor segítségét kellett kérni ahhoz, hogy a fűtés megoldódjon.

Fokozza a gondokat, hogy az ásott kutakból sem háztartási, sem egyéb célra nem lehet használni vizet. A belvíz ugyanis a talajszint alatt harminc centiméterrel már ott is jelen van, ahol kívülről még nem látszik. De a legtöbb helyen, a balesetveszély elkerülése miatt a hidroforok szivattyúit is le kellett szerelni. A törpe vízművek hiányában maradt a kannás víz és az ásványvíz. Jelenleg mindkettő nehézségek közepette juttatható ki a tanyákra.

Ván Jenő önkormányzati képviselő a bejárás tapasztalatai alapján megfogalmazta: az önkormányzat a pillanatnyi helyzetben annyit tud segíteni, hogy az ott élőkkel együtt közreműködik a vízelvezetésben. Azt is megfogalmazta a képviselő, hogy a belvizes területeken azok az útszakaszok, amelyeket az elmúlt időszakban felújítottak, sárosak ugyan, de járhatóak. Éppen ezért szorgalmazni fogja, hogy a külterületi utak felújítása a szárazabb időszak bekövetkezte után itt kezdődjenek elsőként. Szeretné elérni azt is, hogy a főbb elvezető csatornák, valamint a zsiliprendszer karbantartása folyamatos, naprakész legyen. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményez az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal.

A belvizes területeken a mezőgazdasági károk sem elhanyagolhatóak. Sok még a szántatlan terület, és várhatóan hosszú ideig kell még várni a gazdáknak,hogy megművelhessék a földeket. Így csúszik, vagy kimarad a tavaszi szántás és vetés. De az ősszel elvetett növényi kultúrákra is a pusztulás vár, amelyeket hosszú ideje már a belvíz takar.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!