Helyi hírek 2015. február 10. 10:10

Felpezsdültek az ingatlaneladások az ipari parkban

Felpezsdültek az ingatlaneladások az ipari parkban
Míg a 2009 évi ipari parkká minősítése óta 2014 októberéig mindösszesen 5 vállalkozás települt be a Kiskunfélegyházi Ipari Parkba, addig az azóta eltelt négy hónapban a negyedik ingatlan értékesítése van folyamatban - tudtuk meg Dósai Bencétől, az önkormányzat Polgármesteri és Fejlesztési Kabinetjének vezetőjétől.



- 2014 októberében az ingatlaneladások felpezsdültek. Elsőként egy 4681 m2-es területet vásárolt meg egy élelmiszer előállító cég, amely - a piaci igények és a tervezett fejlesztések megvalósulásának függvényében - 5-20 fő munkavállaló foglalkoztatását tervezi. Mintegy 40 munkavállalóval tervez az az élelmiszeripari cég, amely 20 ezer négyzetméter területet vásárolt meg beruházása megvalósítására. A harmadik, 3400 négyzetméteres terület új tulajdonosa, egy közúti árufuvarozással és raktározással foglalkozó gazdasági társaság a jelenlegi 5 munkavállalón felül további 5 fő alkalmazását tervezi. Vételi ajánlat érkezett továbbá egy 8923 m2 nagyságú ingatlanra is. Az ajánlat elbírálása jelenleg folyamatban van - mondta el a kabinetvezető.

Dósai Bence szerint az eredményekben az újszerű hozzáállás mutatkozik meg.

- Az önkormányzatok között úttörő módon proaktív gazdaságfejlesztési munkát végzünk a félegyházi polgármesteri hivatalban. Ajánlatainkkal magunk keressük meg a potenciális befektetőket, és igyekszünk az igényeikhez rugalmasan alkalmazkodva mindenkinek személyre szabott ajánlatot összeállítani.

A kabinetvezető szerint ez a város vagyonával való felelős gazdálkodásnak csak az egyik oldala. A másikra - amikor Félegyháza vagyonának védelme motiválta a döntést - ugyancsak volt példa a közelmúltban.

- A februári testületi ülésen nem támogatta a képviselő-testület annak a kft-nek a kérelmét, amely a jelenlegi ipari park nagyságával megegyező területet szeretett volna bérbe venni. Az ok még csak nem is a mindössze 70 forint/négyzetméteres éves ár volt! Egyrészt megingatta a képviselők bizalmát az a tény, hogy míg a cég korábban 150 új munkahely létesítését jelentette be, kiderült, hogy valójában legfeljebb 8 valósulna meg ebből. Ugyanakkor az önkormányzattal korábban megkötött szerződés alapján járó kötelezettségükből semmit sem teljesítették, gyakorlatilag soha, egyetlen fillért sem fizettek a városnak. Tekintettel arra, hogy a bérelni kívánt terület az egyetlen terjeszkedési alternatíva jelenleg a város számára ha az ipari park megtelik, a képviselő-testület úgy ítélte meg, hogy ilyen körülmények között nem köti le a területet, és felmondta a cég és az önkormányzat között megkötött bérleti szerződést - magyarázta a kabinetvezető, hozzátéve: a félegyházi önkormányzat törekvése, hogy a városban hosszú távon, felelősen gondolkodó vállalkozások telepedjenek meg és dolgozzanak.

 

Kövessen minket a Facebookon is!