Napi pozitív 2015. február 12. 15:35 Forrás: MÁV ZRt.

Zarándokvonat Rákóczi-mozdonnyal a csíksomlyói búcsúba

Zarándokvonat Rákóczi-mozdonnyal a csíksomlyói búcsúba
Idén tavasszal nyolcadszor közlekedik Csíksomlyó Expressz-Székely Gyors Magyarországról a csíksomlyói pünkösdi búcsúba. A 2015. május 22-én induló Össznemzeti Zarándokvonatot a négynapos erdélyi út során a MÁV-START mozdonya fogja vontatni. A mozdonymatrica tervezésére február végéig lehet pályázni, II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepét ábrázoló grafikával.


2015. május 22-25. között nyolcadik alkalommal közlekedtet Össznemzeti Zarándokvonatot a MÁV-START Zrt. és a Kárpáteurópa Utazási Iroda Erdélybe. A csíksomlyói pünkösdi búcsúba induló Csíksomlyó Expressz-Székely Gyors a vasúttársaság által biztosított, TRAXX típusú mozdonnyal az élen járja végig a négynapos utat.

A szervezők a korábbi évekhez hasonlóan a mozdony külső díszítésével igyekeznek még felejthetetlenebbé tenni az utazást. A grafika természetesen idén is a magyarok történelméhez kapcsolódik: ezúttal Rákóczi-mozdony vontatja majd a szerelvényt egészen a Rákóczi-várig, az ezeréves határra. A mozdony matricázása II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából, az ő tiszteletére történik.

A gép feldíszítésére az utazási iroda – „II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, és Rákóczi-mozdony a Rákóczi-várnál” témacímmel – nyilvános grafikai pályázatot hirdetett, amelyen bárki részt vehet, akár a határon túlról is. A pályázatok beküldési határideje február utolsó napja, az eredményhirdetést március elején tartják. A nyertes másodmagával részt vehet az idei utazáson – mozdonyparaméterekről és további részletekről a +36-1/368-6296-os telefonszámon, a www.karpateuropa.hu weboldalon és a [email protected] e-mail címen lehet tájékozódni.

Az elmúlt évek – Széchenyi-, Liszt-, Aranycsapat- és Hunyadi-mozdonyok által vontatott – zarándokvonatain mintegy nyolcezer utas tett meg összesen csaknem húszezer kilométert. Az idei szervezés újdonságai közé tartozik egy megemlékezés a madéfalvi veszedelem emlékművénél, és egy módosított útvonal hazafelé Wass Albert regény-helyszínén (Dés), Wesselényi Miklós városán (Zsibó), Károli Gáspár szülőhelyén (Nagykároly) keresztül.

 

Kövessen minket a Facebookon is!