Kultúra 2015. február 16. 11:30

A gavallérok ma is köztünk élnek

Képgaléria
A gavallérok ma is köztünk élnek
A mai társadalomban is jelen van a nagyzolás, a flancolás, ugyanúgy, mint száz évvel ezelőtt. Azt is tapasztalhatjuk, hogy gyakran a látszat és a valóság között szakadék tátong. Ezekről a jelenségekről beszélt Szabó Imre László filozófus Mikszáth Kálmán „A gavallérok” című kisregényét bemutatva a Könyvek klubja legutóbbi foglalkozásán.

A Mikszáth- mű ma is aktuális témákat feszeget, fejtette ki az előadó. Zseniálisan mutatja be, hogy a szereplők miként akarják megőrizni a látszatot, miközben semmi tartalom nincs mögötte. A kisregény másik fő témája a magyar modernizáció problémáiról szól, arról hogy a hagyományok, azok látszólagos őrzése hogyan hat a fejlődésre. Szabó Imre László összegzésként Szerb Antalt idézte, aki így fogalmazott: ami csillog azt kölcsön kérték, az nem az övék, ami pedig az övék, az már kopott.

Mikszáth írásait olvasásra ajánlotta az előadó azért is, mert véleménye szerint az elsők között volt, aki irodalmi rangra emelte a humort. Ez jól tetten érhető és élvezhető A gavallérokban is.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!