Sport 2015. február 16. 19:15 Forrás: mob.hu

Elhunyt a berlini olimpia magyar bronzérmese

Elhunyt a berlini olimpia magyar bronzérmese
Életének 101. évében, hétfő hajnalban elhunyt Szemerey Andorné Törös Olga, az 1936-os berlini olimpia bronzérmes tornásza - erősítette meg a család a mob.hu-nak.

Olga néni húszévesen kezdett el versenyszerűen foglalkozni a szertornával, a Debreceni Torna Egyletben Aradi Gyula irányításával. 1935-ben felvételt nyert a Testnevelési Főiskolára. Fővárosi tanulmányai mellett készült fel a főiskolai sportklub versenyzőjeként és a tornászválogatott tagjaként az 1936-os berlini olimpiára. A női tornászcsapat aranyéremre is esélyes volt, de a bírók a hazaiaknak pontoztak, így a magyar csapat a bronzérmet szerezte meg.


Századik születésnapja alkalmából tavaly augusztusban levélben köszöntötte Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

„Olga néni bámulatos életútja mindannyiunk számára példaértékű (nekem mint korábbi tornásznak különösen), és nem csupán az 1936-os berlini olimpia sikere miatt, amelyről a tornászcsapat tagjaként bronzéremmel tért haza. A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban bizottsága nem véletlenül tüntette ki életműdíjjal 2011-ben, mert, mint valamennyien tudjuk, tornászok és atléták egész generációját nevelte fel Kecskeméten, évtizedekre garantálva a magyar sikereket” - olvasható a levélben.


 

Kövessen minket a Facebookon is!