Helyi hírek 2015. február 20. 16:45

A külterületiek együttműködését kérték a bűnmegelőzésben

Képgaléria
A külterületiek együttműködését kérték a bűnmegelőzésben
A tanyás településeken speciális feladatokkal kell megbirkózni a bűnmegelőzés érdekében. Sok tanyát vásárolnak a külföldiek, akik csak pihenőhelyként használják. A hazai tulajdonosok közül pedig sokan gazdasági épületként hasznosítják az ingatlanokat. A tanyavilágot a bűnözők védtelennek tartják, és gyakran látogatják rossz szándékkal. A külterületi bűnözés megelőzése érdekében lakossági fórumot szerveztek a Nagyszőlő úti gazdakörben és a városházán is.

A Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesülete és a Kiskunok Vidékéért Egyesület azzal a szándékkal hívta össze a tanyás vidék lakóit, hogy szakemberek segítségével felhívja a figyelmet arra, hogy mit kell megtenniük tulajdonaik védelme érdekében. A tanácskozások megnyitásakor Balla László alpolgármester elmondta, hogy a fórumok célja a figyelemfelhívás mellett a tapasztalatok összegzése annak érdekében, hogy a város, a rendőrség, a polgárőrség és a mezőőrség minél pontosabban tudja megfogalmazni ezeken a területeken a feladatait, és az együttműködés formái szélesedjenek.

Kovács Gizella rendőr őrnagy számos bűneset bemutatásával hívta fel a figyelmet, hogy mi mindenre kell ügyelni a betörések, lopások és egyéb bűncselekmények megelőzése érdekében. Többek között hangsúlyozta az épületek karbantartásának fontosságát. A kitört ablakok, a gondozatlan külső elhanyagoltságot sugall, ez ösztönzést adhat a rossz szándékkal érkező látogatóknak. Ügyelni kell a világítás megoldására, és az sem mindegy, hogy a lakóépületek körüli fák lombkoronája mekkora kilátást biztosít. Nem mindegy az sem, hogy milyen kerítéssel, vagy sövénnyel vesszük körbe a birtokot – mondta el.

A rendőrség szakértője a legfontosabbnak mégis az odafigyelést, az együttműködést tartotta. A polgárőrség és a mezőőri szolgálat képviselőivel közösen azt kérte a külterületen élőktől, hogy abban az esetben, ha bármilyen szokatlan esetet tapasztalnak környezetükben, azt maradéktalanul jelezzék. Szóljanak ha idegen autók, vagy személyek járják a környéket. A rendőrség, polgárőrség és a mezőőri szolgálat ugyanis minden esetben igyekszik összehangoltan intézkedni.

s-r

 

Kövessen minket a Facebookon is!