Program 2015. április 4. 13:00

Solti Károly emlékest

Képgaléria
Solti Károly emlékest
Solti Károly énekművész, magyarnóta énekes, a félegyházi népdalok és a népies műdalok országos hírű előadója és reprezentánsa emlékére rendeznek műsort április 25-én, szombaton Kiskunfélegyházán, a Művelődési Központ nagytermében.


Az esten közreműködik Erdélyi Claudia, Szeredy Krisztina, Kalina Enikő, Dócs Péter és a házigazda, Tarnai Kiss László. Kísér: Sárközi Béla és cugányzenekara.

Az est belépődíjas, jegyek személyesen a művelődési központban vásárolhatók.

Solti Károly 1910 április 27-én Kiskunfélegyházán született és 25 éve, 1990. április 27-én halt meg. Édesapja asztalosmester volt, édesanyja női szabó. A kis Karcsika sokat dolgozott apja műhelyében. Édesanyja halála után Salgótarjánba ment asztalosnak. Bekapcsolódott az ottani színjátszókörbe, a zenekarban dobolt és énekelt. A Karancs kápolna a Karancs hegységhez tartozó 685 méter magas Kápolna hegyen áll. A kápolna szentelésekor, az acélgyári dalárda és a fúvós zenekar működött közre, szólót énekelt Solti Károly, aki akkor a dalárda tagja volt, Selyem Gábor félegyházi ügyvéd pártfogolta.

1940-ben a Magyar Zeneszó nótaénekes kutató versenyén tünt fel. A Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn az első helyezést érte el. 1941-től Budapestre került. Szinte az egész világot bejárta. Szülővárosába szívesen és gyakran jött énekelni. Városa, a magyarnóta-éneklés koronázatlan királya, Solti Károly emlékére emléktáblát helyezett el az egykori szülőház falán a Petőfi Sándor utca 9. szám alatt.

Sírja Budapesten, a Farkasréti temetőben található.

 

Kövessen minket a Facebookon is!