Sport 2015. február 23. 09:00

20 éves a „Pince 72” Sakk Klub

Képgaléria
20 éves a „Pince 72” Sakk Klub
Jubileumi sakkversennyel ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját február 21-én a „Pince 72” Sakk Klub. A Móra Ferenc Művelődési Központban negyvenen ültek a táblák elé, hogy megszerezhessék az évfordulós elsőséget. A félegyházi sakkozók mellett a környékbeli településekről és a székelyföldi testvértelepülésünkről, Korondról érkezett fiatalok és felnőttek dolgoztak nagy elmélyültséggel a pontszerzésen.

A verseny résztvevőit Balla László alpolgármester köszöntötte, aki elmondta: a sakk klub immáron két évtizede sokat tesz azért, hogy a sakk hasznos időtöltésként, versenyként jelen legyen a városban. A fekete-fehér táblák megszállottjai a testvér települési kapcsolatok erősítéséért is sokat tettek azzal, hogy barátságot kötöttek a korondiakkal, és kölcsönösen megszervezik versenyeiket, felkészülési foglalkozásaikat. Az alpolgármester reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező időszakban a város a kiemelt sportok mellett a sakkozóknak is megfelelő támogatást tud nyújtani egyesületi életük, versenyeik megszervezéséhez.

Nagy György, a klub vezetője a versenyen a közösség történetét is felidézte. A „Pince 72” Sakk Klubot 1995-ben hozták létre a hajdani Április 4. Gépipari Művek fiataljai. Az első versenyt már ebben az évben megszervezték, ahol vendégül látták a László Jenő vezette városi sakkcsapatot is. Együttműködésük a városi szakosztállyal ma is töretlen, a profikkal közösen dolgoznak az utánpótlás nevelésben és a versenyek megszervezésében. A két évtized alatt 60 versenyt rendeztek, biztosítva a megmérettetés lehetőségét minden korosztálynak. A Szente Kálmán irányításával működő korondi sakkozókkal 2001-ben vették fel a kapcsolatot és létrehoztak egy nemzetközi ifjúsági tábort. Ennek keretében eddig hat csereüdültetéses találkozót szerveztek meg – mondta el a klub vezetője.

A jubileumi sakkverseny felnőtt kategóriájában a kiskunfélegyházi Kemény Csaba szerezte meg az első helyet. Második helyen a hódmezővásárhelyi Csúri László, a harmadikon - a szintén félegyházi – Retkes Péter, a negyediken a korondi Jancsó Bálint végzett.

Az ifjúsági kategóriában Tóth László bizonyult a legjobbnak, a legeredményesebb női versenyző pedig a csongrádi Nagy Noémi volt.

A gyermek csoportban Lovászi Szabolcs (Hódmezővásárhely) utasította maga mögé a mezőnyt. A kunszállási Patkós Alexandra az ezüst-, a félegyházi Géró Milán a bronzérmet vehette át.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!