Sport 2015. február 25. 11:10 Forrás: Petőfi Népe

Sport-képletek

Sport-képletek
A győztesek soha nem adják fel, akik feladják azok soha nem győzhetnek. Vallja Szentirmay Tamás sportújságíró, a Petőfi Népe munkatársa, akinek fotóiból Sport-képletek címmel nyílt kiállítás a tiszakécskei művelődési központban.

A megyei sportesemények különleges pillanatait megörökítő tárlatot Tóth János, Tiszakécske polgármestere nyitotta meg.


A városvezető kiemelte: Szentirmay Tamás személyében nem csak a sportriportert, hanem egy kitűnő sportembert is köszönthet, aki sporteredményeivel példa lehet valamennyiünk előtt. Ötvenéves születésnapját például 50 kilométer futással ünnepelte. Sőt tizenkilenc éven át minden esztendőben teljesítette az ironmant.

Szentirmay Tamás ma már nem sportol versenyszerűen, de a mozgás továbbra is része az életének. A tárlatnyitón elmondta, harminckét éves korában, harminc évvel ezelőtt idegkimerültség miatt kezdett el futni.

- Olyan hullámvölgybe került az életem, hogy nyugtatók nélkül nem mertem az utcára kimenni, halálfélelmem volt. Ekkor olvastam valahol arról, hogy a futás milyen nyugtató hatással van az emberi szervezetre. Ezért belevágtam, elsőként másfél kilométert futottam, aztán szép fokozatosan emeltem a távokat. Egyre többet és többet teljesítettem - emlékezett vissza a kezdetekre Tamás.

- A terápia bevált, a futás teljesen megnyugtatott. Azóta egyetlen egyszer sem kellett nyugtatót bevennem. Futás közben teljesen kitisztultak a gondolataim. Később pedig már újságíróként futás közben fejben írtam a cikkeimet. Annyira belejöttem, hogy beneveztem az olimpiai ötpróbára, ahol futni, kerékpározni, úszni, gyalogtúrázni és evezni kellett. Aztán az egyik versenyt követte a másik. Az életem meghatározó része lett a sport. Szerencsére a feleségem és a gyerekeim is támogattak ebben, szinte mindenhová elkísértek. Ez volt a család kirándulása is egyben - részletezte Tamás.

- 1987-ben neveztem be az első triatlon versenyemre, ahol beleszerettem a triatlonozásba. Szerencsésnek tartom magam, mert a sport révén nagyon sok barátra is leltem. Velük együtt bejártam a fél világot, a sportot összekötöttük a szórakozással. Az egyik ilyen legnagyobb élményem az volt amikor váltófutásba mentünk Németországba. Kilencen futottunk, kilenc napon át - idézte fel emlékeit a sportújságíró, akitől azt is megtudtuk, hogy amikor a legjobb formájában volt, négy perc alatt futott le egy kilométert.

Szentirmay Tamás 1991-ben teljesítette az első hosszú távú ironmant, ami 3,8 kilométer úszás, 180 kilométer kerékpározás után még egy maraton lefutását jelenti. Tamás, mindezt tizenkilenc éven át ismételte meg sikeresen. Mint mondta, huszadik futását egészségügyi okok miatt nem tudta végigcsinálni. A rákövetkező évben is felkészült az országos bajnokságra, de a verseny előtt egy héttel becsípődött a dereka. Ezt olyan figyelmeztető jelnek tartotta, hogy a huszadik ironmant már nem vállalta be. Habár a hatvankét éves sportember futni ritkán szokott, ma sem tétlenkedik. Rendszeresen Nordic Walkingozik, ami a sétát, a kocogást, és a sífutást egyesíti. Ugyanakkor ha csak teheti mindenhová kerékpárral jár. Idén már több mint négyszáz kilométert hajtott biciklijébe.

A tárlatnyitón azt is megtudtuk, sportolóként a sporteseményekről is más szemmel tudósít. Hisz saját bőrén tapasztalta, hogy egy-egy eredmény mögött milyen komoly munka van.

- Nagyon szeretek futballmeccsekre járni, sokszor viszont az a bajom, hogy belefeledkezem a mérkőzés nézésébe és elfelejtek fotózni - mondta viccesen Tamás, aki mindenkit - főként a szellemi munkát végzőket - arra biztat, hogy próbálják ki a futást, mert a kezdeti nehézségek és lemondások után már a legkisebb sikerek is önbizalmat, komoly lendületet adnak az élet más területén is.


Fotó: Vajda Piroska


 

Kövessen minket a Facebookon is!