Helyi hírek 2014. február 25. 09:08

Kardiológia – kivizsgálás és rehabilitáció

Kardiológia – kivizsgálás és rehabilitáció
1979-ben, friss diplomás orvosként kezdte a pályáját a kiskunfélegyházi városi kórházban dr. Perlaki Pál kardiológus főorvos. A szakembert a helyben elérhető vizsgálati lehetőségekről kérdeztük.

–  A 40 órás kardiológiai szakrendelést és a 20 ágyas kardiológiai rehabilitációs részleg orvosi munkáját dr. Szabó Edina adjunktusnővel közösen látjuk. A járóbeteg szakrendelésre háziorvosi, vagy szakorvosi beutalóval, szívpanaszok miatt érkeznek a betegek. Sürgősségi ellátás nincs, azonban – ha erre kényszerülünk – elsősegélynyújtásra, vagy bizonyos esetben soron kívüli ellátásra van lehetőség. 2013-ban 3800 megjelenés volt a kardiológiai szakrendelésen, 370 terheléses EKG – t (négy hónapig rossz volt a gép), 420 huszonnégy órás EKG-t, 350 huszonnégy órás vérnyomás monitorizálást végeztünk, valamint 3100 szívultrahangos vizsgálat is történt. A 20 ágyas fekvőbeteg részlegen főként szívműtéten átesett betegek rehabilitációja történik közvetlenül, vagy akár néhány évvel ismételten is a műtét után. Ennek ideje minimum 18 nap, de átlagosan háromhetente váltják egymást a betegek. Az ágykihasználtság 98-99 százalékos.

– Mi a kivizsgálás menete?

– Az anamnezis, fizikális vizsgálat és az EKG után a szív ultrahangos vizsgálata a soron következő lépés. Az ultrahang felvilágosítást ad a szívüregek nagyságáról, a falak vastagságáról, a billentyűk állapotáról és mozgásáról. Mérni tudjuk továbbá a véráramlás irányát, sebességét, amiből a szűkületekre, elégtelenül záródó billentyű funkcióra tudunk következtetni. Mérni tudjuk a szívizom összehúzódását ami alapján megítélhető  a szív teljesítőképessége is. Láthatóak a régebbi szívizomelhalások okozta fali mozgászavarok is.  A továbbiakban a panaszok függvényében folytatjuk a kivizsgálást. Rendelkezésünkre áll a huszonnégy órás EKG, amivel ritmuszavarokat, illetve a szívizom oxigén ellátási deficitjének jeleit is észlelhetjük. A terheléses EKG-t a nyugalomban panaszmentes, de egyébként panaszos betegeknél tulajdonképpen a rosszullét provokálására használjuk folyamatos EKG, vérnyomás ellenőrzés mellett annak eldöntésére, hogy a panaszok hátterében koszorúér szűkület állhat-e?  A kardiológiai szakrendelésen tehát komplett noninvazív (azaz a test vágása vagy szúrása nélkül végzett) kivizsgálást tudunk elvégezni.

– Mi történik, ha a beteg állapota komolyabb beavatkozást indokol?

– Indokolt esetben akár azonnali beavatkozásra is lehetőség van a kecskeméti szívkatéteres laborban, vagy a sürgősségi belgyógyászati osztály fogadja a betegeket. Tervezett szívkatéteres  vizsgálatra Kecskemétre, vagy Szegedre is tudunk interneten időpontot foglalni.

– A rehabilitációra többnyire invazív kardiológiai beavatkozás után kerülnek a betegek. Milyen módon támogatják a felépülésüket?

– Főként a kecskeméti invazív kardiológiáról és a szegedi szívsebészetről érkeznek a betegek a kiskunfélegyházi kórház rehabilitációs részlegére. Az anyagcsere állapot ellenőrzése mellett pszichológustól kapnak támogatást a problémáik feldolgozásához, megoldásához, gyógytornászok segítik számukra újratanulni a helyes légzést, mozgást, továbbá diétás tanácsadás is történik a megfelelő étkezési szokások kialakítása céljából. Orvosi feladat továbbá a szív és koszorúerek funkciójának ismételt ellenőrzése huszonnégy órás EKG, szívultrahang vizsgálat, valamint elbocsátás előtt terheléses EKG-val. Ezen eredmények ismeretében tanácsokkal látjuk el betegeinket terhelhetőségüket, további életvitelüket illetően, javasoljuk a szükséges ellenőrző vizsgálatokat.

T.T.

 

Kövessen minket a Facebookon is!