Helyi hírek 2015. április 10. 09:00

Bírósági ülnököket választanak Kiskunfélegyházán

Bírósági ülnököket választanak Kiskunfélegyházán
A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvény 216. § (2) bekezdése alapján a köztársasági elnök a 98/2015. (II. 11.) KE határozatával a bírósági ülnökök megválasztását a 2015. március 7. napja és 2015. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki. Az ülnököket a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatok és az egyesületek - pártok kivételével - jelölik.



A fiatalkorúak büntető ügyeiben eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdek-képviseleti szervei jelölik.

Ülnöknek az a 30. életévét betöltött, de 70. életévét el nem ért, magyar állampolgár választható, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

A járásbíróság ülnökeit a bíróság székhelye szerint illetékes helyi önkormányzat, illetve települési nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete, a törvényszék, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíróság ülnökeit a megyei, illetve megyei városi képviselő- testület és a területi nemzetiségi önkormányzatok képviselő-testületei választják meg.

A Kiskunfélegyházi Járásbíróságra 2015. évben 12 ülnök kerül megválasztásra, ebből 5 fő pedagógus. A Kiskunfélegyházi Járásbíróságra jelölt ülnökök megválasztására Kiskunfélegyháza Város Önkormányzat Képviselő- testületének 2015. április 30-ai ülésén kerül sor.

Az ülnököt (munkaviszony, kormánytisztviselői, közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszony, fegyveres szerveknél és a Magyar Honvédségnél lévő szolgálati viszony, és szövetkezetnél munkajogi jellegű jogviszony esetén) ülnöki működésének időtartamára távolléti díja illeti meg. Amennyiben az ülnök az említett jogviszonyokban nem áll, illetve az ülnöki működése idejére munkabérben nem részesül, akkor őt tiszteletdíj illeti meg, amelynek mértéke az ülnöki működésének minden napjára a bírói illetményalap egy munkanapra eső összegének 25 százaléka.

A jelöléshez és a jelölés elfogadásához szükséges nyomtatvány, valamint az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó tájékoztató a Kiskunfélegyházi Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda Titkárságán (Kiskunfélegyháza, Kossuth u. 1. I. em. 30.) rendelkezésre áll, illetve letölthető a www.kiskunfelegyhaza.hu honlapról.

A jelölést és az elfogadó nyilatkozatot a fenti címre kell eljuttatni legkésőbb 2015. április 15-ig. A jelölt a jelölés elfogadását követően haladéktalanul köteles hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni büntetlen előéletét és közügyektől eltiltás hatálya alatt nem állás tényét. Erkölcsi bizonyítvány hiányában a jelöltet ülnökké megválasztani nem lehet.
 

Csányi József
 polgármester


 

Kövessen minket a Facebookon is!