Hirdetmények 2015. március 4. 09:30

Szemléletváltás az önkormányzati ingatlankezelésben

Képgaléria
Szemléletváltás az önkormányzati ingatlankezelésben
Új lendületet kapott az önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosítása Félegyházán. Gyenes Attilát, a gazdasági bizottság elnökét arról a merőben új szemléletről kérdeztük, amitől azt várják, hogy a nem lakáscélú bérlemények újra részei lesznek a város gazdasági pezsgésének.

- A szemléletváltás alapja egyrészt az, hogy nem kívánunk eladni ingatlanokat, inkább a bárbeadást szorgalmazzuk. (Ez természetesen nem vonatkozik az ipari parkra és az ahhoz kacsolódó földterületekre.) A nem lakáscélú ingatlanok terén azonban szeretnénk piaci főszereplővé előlépni Félegyházán - mondja a bizottsági elnök.

Gyenes Attila kifejtette, hogy jó minőségű ingatlanokat kínál a város a potenciális bérlőknek, de hogy tovább élénkítse a vállalkozói kedvet, a legjobb adottságokkal rendelkező üzlethelyiségeket a tervek szerint felújítással és a környezet rendezésével tenné ki még kelendőbbé. A folyamat a városháza épületével indulna, majd folytatódna a Kossuth utcán, és szerte a városban.

- Az elképzelések szerint felújítanánk a városháza épületében lévő üzlethelyiségeket, rendbe tennénk az utcafronti részt, rendeznénk a környezetet. Egy olyan igényes épületegyüttest szeretnénk megteremteni, ahol rang üzletet bérelni, és ahová szívesen térnek be a vásárlók, az ügyfelek, vagy egyszerűen csak örömmel sétálnak arra az emberek. A változásoknak természetesen nem csak új, hanem a régi bérlőink is a haszonélvezői lennének.

A gazdasági bizottság elnökétől megtudtuk azt is, hogy folyamatosan felülvizsgálják a civilszervezetek által használt, frekventált helyen lévő ingatlanokat, és ahol indokoltnak találják, ott új helyet ajánlanak fel a szervezetnek. Miközben az önkormányzat így piaci alapon megállapított bérleti díjhoz jut, az adott szervezetet minden esetben jobb körülmények között helyezik el. Ezzel párhuzamosan zajlik a lehetséges bérlői kör feltérképezése, az igények felmérése, és a lehetőségek feltárása. Az önkormányzat „elé megy” az eseményeknek. Hiszen - ahogy Gyenes Attila fogalmaz - az immár érzékelhető gazdasági fellendüléssel szeretnének lépést tartani ahelyett, hogy tétlenül szemlélnék azt.

Érdemes tudni, hogy az új szemléletből nem hiányzik a rugalmasság sem. Ez pedig többek között abban érhető tetten, hogy ha egy ingatlanban valaki lát ugyan fantáziát, de az önkormányzat által megjelölt bérleti díjnál csak kevesebbet tud fizetni, jó eséllyel tehet ajánlatot a gazdasági bizottságnak. Azt azonban vállalnia kell, hogy ha az eredeti áron jelentkezik bérlő, a bérleményt át kell adnia.

T. T.



 

Kövessen minket a Facebookon is!