Kultúra 2015. március 4. 11:30

Dulity Tiborra emlékező tárlat nyílt a Cifrapalotában

Képgaléria
Dulity Tiborra emlékező tárlat nyílt a Cifrapalotában
Dulity Tibor kiállítás nyílt Kecskeméten a Cifrapalotában február 28-án. A kiskunfélegyházi és a megyei képzőművészek mentora 10 esztendeje hunyt el. A munkásságát összegző tárlaton festményeiből, szobraiból és grafikáiból látható válogatás.

A kiállítást Feledi Balázs író nyitotta meg. A művészeti író kiemelte: Dulity Tibor megszállott alkotó, és a tehetség megszállott gondozója is volt. A tehetséggondozás rabszolgamunkáját végezte. Nem egyetemi, főiskolai körülmények közözött tanított, hanem művésztelepeken, körökben. Közművelői attitűddel megáldott, kiemelkedő közösségteremtő volt.

A kiállítást végignézve egy életmű tárul a látogató elé. Kiderül, hogy alkotómunkájában kizárta a monotóniát. El tudta kerülni az ismétlést, az önismétlést. A kiállítás anyaga érzékelteti a technikai sokszínűséget. Látható festmény, szobor, kisplasztika és grafika egyaránt. Ugyanakkor a tematikája is sokszínű, Villontól a magyar Alföldig terjedő. Megjelenik a táj, az enteriőr, a portré és az illusztráció is. Emellett érdekes a stílusok sokszínűsége, amely úgy fogalmazható meg, hogy a realista szemlélettől az elvontig terjed – tette hozzá Feledy Balázs.

A megnyitó után Váry Károly színművész „A bohóc” című monodrámát adta elő.

Az április 10-éig látogatható tárlat képzőművészeti anyagát dokumentumok, Dulity Tibor személyes tárgyai egészítik ki.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!