Program 2015. március 5. 08:25 Forrás: Petőfi Népe

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Kecskeméti Tavaszi Fesztivál
Harmincadik alkalommal rendezik meg a Kecskeméti Tavaszi Fesztivált. 19 nap alatt 15 helyszínen 31 program várja az érdeklődőket. Idén a gyermekek kerülnek a középpontba.



A gyerekekről és a gyerekeknek szól majd a harmincadik Kecskeméti Tavaszi Fesztivál legtöbb programja - hangzott el a kecskeméti városházán tartott sajtótájékoztatón. A rendezvénysorozat március 13-án a Kecskeméti Palettával veszi kezdetét. A Kulturális Központ által 1975 óta évi rendszerességgel megszervezett képzőművészeti kiállításon óvodai-, iskolai-képzőművészeti alkotócsoportok munkáit mutatják be. A nyitókoncert érdekessége, hogy a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar ifjú tehetségek - Gerber Patrik Róbert, Kiss Lucia és Kökény Eszter - vendégszereplésével szólaltatja meg Mozart, Bartók, Rachmanyinov és Elgar egy-egy művét a Kodály-iskolában. Március 14-én a gyermekverseiről is ismert Varró Dániel tart felolvasást régi és új műveiből.

A gyerekek lesznek a főszereplői a hetedik Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálénak is. A Ciróka Bábszínház is kitesz magáért, a társulatnak köszönhetően március 21-én, a bábszínházi világnapon Kecskemét szecessziós házaiban, és a város több pontján, így például a főtéren, a piacon és a 3-as buszon is tündérek fognak felbukkanni. Szintén a legkisebbeknek kedvez a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely, ahol zománcozott lábnyomokat készíthetnek majd, a Szórakaténuszban Skatulya Anyó bútorait építhetik meg papírból, és beindul a Manócska gyár is.

A harmincadik fesztiválon az évfordulókról sem feledkeznek meg. 110 éve született József Attila és 90 éve Nagy László, a két költő előtt zenés irodalmi esttel tisztelegnek, amelyen a Kodály-iskola ifjú szólistái és kórusai közreműködnek. Vörösmarty Mihály születésének 215. évfordulójára emlékezve a Katona József Színházban a Csongor és Tündét állítják színpadra.

Az idén huszonöt éves, nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzett Ars Nova Énekegyüttes március 21-én a Kodály-iskolában, míg a tízéves Fesztiválkórus március 17-én a Református Újkollégiumban ad koncertet. A tánc idén sem maradhat ki a programból, a Kecskeméti Táncegyüttes műsorában - akárcsak tavaly - helyet kapnak a legkisebbek is. TÜKÖRkép című új műsorukban a felnőtté válás rögös útját táncolják el a Katona József Színházban.

Kiállítások is színesítik a programot, a Kerámia Stúdióban Kecskeméti Sándor keramikus és szobrászművész alkotásait, a Bozsó Gyűjteményben Aba-Novák Vilmos festményeit és a kortárs képzőművészek Auschwitz ihlette alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A 9. Kecskeméti Fringe-en immár hagyományosan a fiatal alkotóművészek mutatkoznak be a közönségnek, a jazzkedvelőknek idén is lesz Bohém Fesztivál, az Ifjúsági otthonban pedig Világzenei Együttlét. A fesztivál záró napján, március 31-én az Amadinda ütős együttes lép fel különleges hangszereivel.
 

40 millió a fesztivál összköltségvetése

Bak Lajos, a Kulturális Központ ügyvezető igazgatója úgy látja: egyre jobb a tavaszi fesztivál megítélése, a rendezvényekre sokan érkeznek határon túlról is Kecskemétre. Azt is kiemelte, hogy az önkormányzat évek óta 8 millió forinttal támogatja a fesztivált, miközben más városokban forráshiány miatt nincsen hasonló programsorozat. Jópár nagy cég is újra a fesztivál mellé állt, és a Nemzeti Kulturális Alaptól is érkezik támogatás, így jön össze a 40 millió forintos összköltségvetés. Több rendezvényt egyébként a kulturális központ felújítása miatt a Katona József Színházban és a Kodály-iskolában tartanak meg.


 

Kövessen minket a Facebookon is!