Egészségügy 2015. március 5. 09:50 Forrás: keol.hu

38 milliós eszközt kapott a Bács-Kiskun megyei kórház

Képgaléria
38 milliós eszközt kapott a Bács-Kiskun megyei kórház
Közel 38 millió forintos sebészeti eszközt kapott adományként a Bács-Kiskun Megyei Kórház egy tiszakécskei székhelyű Kft-től.

Nagyvonalú adománnyal nyújtott segítséget a Duna Aszfalt Kft. a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházáért Alapítványnak. Az intézetben évente 18.400 műtéti beavatkozást végeznek, ebből az Általános Sebészeti Osztály közel 3.000 műtéttel részesedik. Az új eszközöknek köszönhetően Általános Sebészeti Osztályon jelentősen lecsökken a várólista, az ápolási napok száma, és a betegek felépülési ideje is lerövidül. Az intézmény általános sebészei egy modern full HD kamera rendszeren keresztül, egy 26 colos LED monitorra kivetítve képet kapnak a műteni kívánt területről. A berendezés egyszerre segíti az orvosok munkáját, miközben a betegekre is tekintettel van.

Márciustól jelentősen kevesebb időt kell a pácienseknek a kecskeméti megyei kórházban tölteniük sebészeti műtétjük után, hála a Duna Aszfalt Kft. eszközadományának, amellyel a cég a Bács-Kiskun Megyei Kórház Általános Sebészeti Osztályát támogatja. A legkorszerűbb eljárást megvalósító laparoszkópos eszköz segítségével nem csak a várólista csökken, hanem maga a beavatkozáskor keletkező seb is. Csupán 1-2 centiméteres vágásra van szükség ahhoz, hogy a műtétet végző orvos az eszköz segítségével a bőrön és hasfalon keresztül egy piciny kamerát eljuttasson a vizsgálandó szervhez.

A laparoszkópos műszert főként epekőműtéthez, vakbél, lágyéksérv, vékonybél és vastagbél eltávolításhoz, továbbá a lépkivételhez használják, ezen kívül a diagnózis felállításában is segíti a sebészorvosok munkáját. A sebészeten kívül alkalmazható még az urológiában, és szülészet-nőgyógyászati beavatkozásoknál is.

A műtét alatt az orvosok egy 26 colos LED monitoron keresztül éles Full HD felbontású képet kapnak a beteg belső szerveiről és a műteni kívánt területről. A műtéti terület megvilágítását a LED fényforrás biztosítja, amely energiatakarékosabb, mint a korábban használt xenon fényforrás. A laparoszkópos műtéteknél nagyon fontos az úgynevezett pneumo-peritóneum létrehozása, és fenntartása, hogy a sebész lásson a hasüregben, és legyen tér az eszközökkel való manipulációhoz. Ezt az inszufflátor által bevezetett  széndioxid gázzal érik el. A Caiman egy bipoláris, komputer vezérelt véredény forrasztó készülék, mely 66 C° forrasztja az ereket, minimális széli hőterjedéssel. Vértelen preparálást biztosít nyitott, és laparoszkópos műtéteknél.

A műtétekhez szükséges technikai berendezéseket egy laparoszkópos állványon helyezték el, ami könnyebb mozgathatóságot biztosít.

Az adomány még 4 komplett műszerkészletet is tartalmaz, ami lehetővé teszi, hogy több műtétet lehessen elvégezni naponta. Azért nagyszerű ez a berendezés, mert egyszerre képes segíteni az orvosok munkáját, közben pedig a betegekre is tekintettel van. A kórház főigazgatója Dr. Svébis Mihály elmondta, hogy az évente lebonyolított körülbelül 3000 sebészeti műtét kb. 40 százalékánál fogják használni ezt a laparoszkópos műtéti eszközt.

Az új eszköz értéke 37.750.000 forint.
 

Az eszközről bővebben:

Full HD monitor: 26 colos Full HD LED monitor

Full HD kamera, optika: a legmodernebb CMOS chippel ellátott: a monitor minden pixelének leképezése jelen van a chipben. 30 fokos optika lehetővé teszi a hasüregben való tájékozódást, a műtét során

A Full HD képminősége 2,1 Mpixel, térérzetet javítja, megközelíti a 3D technológiát. A képarány 16:9. Progresszív pásztázást tesz lehetővé

LED fényforrás: a hasüreget világítja meg. Hosszabb élettartamú és a fenntartási költsége kevesebb, mint a xenon fényforrásoknak

Inszufflátor: A laparoszkópos műtéteknél nagyon fontos az úgynevezett pneumo-peritóneum létrehozása, és fenntartása, hogy a sebész lásson a hasüregben, és legyen tér az eszközökkel való manipulációhoz.  Ezt az inszufflátor által bevezetett széndioxid gázzal érik el.

A műtétek jelentős hő vesztéssel járnak, ami arányos a beavatkozás időtartamával, a gáz hőmérsékletével, és nedvesség tartalmával. A hő vesztést a 37-42 fokra melegített széndioxid gázzal lehet pótolni a laparoszkópos műtétek során.

Caiman: bipoláris, komputer vezérelt véredény forrasztó készülék, mely 66 C° forrasztja az ereket, minimális széli hőterjedéssel. Vértelen preparálást biztosít nyitott, és laparoszkópos műtéteknél.


Fotó: keol.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!