Helyi hírek 2015. március 6. 11:00

VSZKSZ – Legyen rendezett Félegyháza!

Képgaléria
VSZKSZ – Legyen rendezett Félegyháza!
A múlt év december közepétől megbízott, idén február 6-ától pedig kinevezett igazgatóként vezeti a Városfenntartó és Szolgáltató Költségvetési Szervezetet (VSZKSZ) Szatmári Andrea.

A város egyik legfontosabb intézménye a piac-parkoló, a strand és a temető fenntartása mellett a közterületek gondozásával foglalkozik. Ez utóbbi feladat keretében 57 hektár (belterület) zöldfelületet kezelnek. Mindemellett ingatlangazdálkodási, szállítmányozási és hulladékgazdálkodási tevékenység árnyalja tovább a mintegy 510 millió forintos éves költségvetésű, több mint száz főt foglalkoztató VSZKSZ feladatkörét.

Szatmári Andrea friss környezetvédelmi diplomával a zsebében szülővárosa, Félegyháza polgármesteri hivatalának gazdasági osztályán kezdte a pályáját, majd másfél év elteltével, 2005 áprilisában a városfenntartóhoz került.

- Átkértem magam, mert itt lehetőségem nyílt a szakmámban dolgozni. 2006-ban a hulladékgazdálkodási részleg vezetője lettem, emellett a közbeszerzés és a gyepmesteri telep is a feladataim közé tartozott. Közben családot alapítottam, férjemmel két óvodáskorú gyermekünket neveljük. Tavaly december közepén érkezett a felkérés, hogy megbízott igazgatóként lássam el a cégvezetői teendőket. Ezt követően döntöttem úgy, hogy magam is pályázok a meghirdetett igazgatói állásra, és a képviselő-testület bizalmából február 6-ától kinevezett igazgatóként látom el a feladatot - sűríti néhány mondatba az idáig vezető utat az igazgatónő.

- Hogyan foglalná össze a cég pillanatnyi helyzetét?

- A VSZKSZ 1992-ben kezdte meg működését. Azóta az épületeire, a gépállományára, gépparkjára gyakorlatilag nem költöttek, így megrekedt az akkori helyzetben. Ez vezetett odáig, hogy maga a szervezet már képtelen volt megfelelni a lakosság elvárásainak és az önkormányzat által felállított követelményeknek úgy minőségben, mint a munka hatékonyságát tekintve. A hulladékgazdálkodás vonatkozásában az alvállalkozói szerződésben foglalt díjak határozzák meg a jövőnket. A parkgondozás és köztisztaság terén komoly korlátot jelentett, hogy éveken át nem volt lehetőség beruházásokra, fejlesztésekre, a személyi állomány frissítésére. A munkaeszközök hiánya a munkamorál folyamatos leépülését hozta magával, ami a középvezetők hozzáállásában is megmutatkozott. Az 1992-ben alapított szervezetben 2004-ben készült például az utolsó, ma is érvényben lévő SZMSZ. Mindezt látva döntött úgy az új városvezetés, hogy teljes pénzügyi, jogi és szervezeti átvilágítással teremti meg a jövőbeli működés alapjait.

- Addig is milyen vezetői elvárások mentén tervezi a szervezet irányítását?

- A legfőbb cél a tulajdonos elvárásainak teljesítése. Ehhez olyan munkatársakra, középvezetőkre van szükség, akik képesek a fejlődésre, a tanulásra, az önálló és felelősségteljes munkavégzésre. Látni kell azt is, hogy munkánk - például a park, köztisztaság terén, ahol talán a legnagyobb reformra van szükség - „kirakatban” van. A város vezetése, a képviselők, az itt élők és az ide érkező vendégek ez alapján nap mint nap megítélnek bennünket. A tulajdonos városi önkormányzat által elvárt, kiemelt feladataink közé tartozik az idén a strand öltözőinek felújítása, új temetési területek kialakítása. Jövőre tervezzük az Alsótemető bekerítését és a ravatalozó megépítését, ehhez az előzetes felmérések már készülnek.

Szeretném, ha előre tudnánk lépni az emberek környezet-tudatosságában, van még feladatunk a kétkukás rendszer bevezetése és a strand tervezett energetikai fejlesztése terén is. Nagy reményeket fűzünk pályázati források bevonásával megvalósuló fejlesztésekre, és a polgármesteri kabinettől minden segítséget megkapunk ahhoz, hogy erre minél jobb esélyünk legyen. Nem engedik el a kezem, mindenben segíti a munkámat a polgármesteri hivatal tejes apparátusa, amiért köszönettel tartozom. Bízom abban, hogy az átvilágítás és a közös munka eredményeként a szervezet tevékenységével hatékonyabban tud hozzájárulni az itt élők komfortérzetének javításához, legyen szó a város külleméről, a temetők állapotáról, vagy a hóeltakarításról.



 

Kövessen minket a Facebookon is!