Kultúra 2015. március 7. 14:34

„A jelenségek mögé kívánok tekinteni”

Képgaléria
„A jelenségek mögé kívánok tekinteni”
„Kiegészítések” címmel ifj. Ficzek Ferenc képzőművésznek nyílt kiállítása március 6-án a városi könyvtárban. A Kaposvári Egyetem Művészeti Kara művésztanárának tárlatát Dobrovitzky Attila médiakutató nyitotta meg. A megnyitó közreműködői Pálfi Gyöngyvér (fuvola), Cseke Attila (zenei illusztráció) és Zsirmik István (próza, doromb) voltak.

Munkáimban a látványból indulok ki. Az eredeti tárgy, mint formai elem, a valóság egy darabját jelenti számomra, és ugyanezt testesíti meg adott esetben a fénykép is. Azzal, hogy kiragadom eredeti környezetéből az adott részletet, más jelentőséget kap a (fehér) felületen: arra vár, hogy továbbgondoljam, kiegészítsem. Két minőség találkozásának színtere lesz a sík, vagy a tér: az eredeti elem, vagy a fotó hordozta tárgyi valóság kiegészül az általam tett rajzi gesztusokkal. Hogyan változik meg ezáltal a két minőség értelme? Milyen eddig nem tapasztalt új jelentésrétegek, lehetséges értelmezések jöhetnek létre ezáltal? Amikor folytatom egy eredeti, vagy egy fotón megjelenő tárgy formáját, az abból „természetesen” következő megoldásokat keresem. Ennek során a jelenségek mögé kívánok tekinteni, kibontani azokat, olyan korábban nem nyilvánvaló összefüggéseket találni, amelyek fontos felismerésekhez is vezethetnek, de legalább elgondolkodtatnak – vallja magáról a kiállító művész.

Dobrovitzky Attila megnyitójában így jellemezte ifj. Ficzek Ferenc alkotói munkáját: a valóság megismerése arra ösztökéli, hogy megfigyeléseinek tárgyát olyan végletekig lecsupaszított elemekre, alapstruktúrákra és elemi folyamatokra cincálja szét, ahol a moduláris elemek önálló létmódjai válnak vizslathatóvá. Ez a megfigyelési processzus egyben új látvány-mutációk létrehozatalát is jelenti: a megfigyelő olyan sajátos összefüggéseket képes újraalkotni, melyek az alapelemek és alapstruktúrák, s a természetes összefüggések szintjén talán soha nem is léteztek. E konstruált valóság-fragmentumok ugyanakkor csak fokozzák a megfigyelő bizonytalanságát: mi az a legelemibb redukció, legprofánabb eljárásmód, amivel bizonyosságot lehet szerezni a dolgok valójáról, igazság-tartalmáról?

A kiállítás április 3-áig látogatható a Petőfi Sándor Városi Könyvtár kiállítótermében.

H. S.

 

Kövessen minket a Facebookon is!