Helyi hírek 2015. március 9. 14:15 Forrás: MTI

Sürgeti a felkészülést a rágcsálók elleni védekezésre a Nébih

Sürgeti a felkészülést a rágcsálók elleni védekezésre a Nébih
A növényvédelmi hatóság arra hívja fel a gazdálkodók figyelmét, hogy haladéktalanul mérjék fel a mezeipocok-fertőzöttséget a veszélyeztetett területeken, és rendszeresen kövessék nyomon a károsító egyedszámának alakulását.








A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: az idén is időben fel kell készülni a rágcsálók elleni hatékony védekezésre, hogy a tavalyihoz hasonló kedvező környezeti feltételek esetén fenyegető károkat meg lehessen előzni.

A Nébih emlékeztet arra, hogy 2014-ben az utóbbi évek egyik legjelentősebb mezeipocok-túlszaporodása alakult ki Magyarországon. Az ország több megyéje is nagy károkat szenvedett emiatt. A hivatal most szorgalmazza, hogy a gazdák a későbbi károk megelőzése érdekében kellő időben hajtsák végre a védekezést, kiemelten ügyelve azokra a területekre is, amelyeken az előző évben nem tett kárt a mezei pocok. A felméréshez és a védekezés elvégzéséhez szükség szerint vegyék igénybe növényorvos, növényvédelmi szakember irányítását.

A közleményben kitérnek arra, hogy a védekezési módszereket az integrált növényvédelem elvét követve célszerű megválasztani. Fontos, hogy az agrotechnikai védekezés lehetőségeit is alkalmazzák, a talajműveléssel ugyanis megsemmisíthetők a fészkek, és így csökken a rágcsálók egyedszáma - teszik hozzá.

Magyarországon jelenleg három készítmény (Arvalin LR, Polytanol, Delu) rendelkezik engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre, amelyek kizárólag a járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók.


 

Kövessen minket a Facebookon is!