Helyi hírek 2015. március 9. 16:00

Szívből ráérezni arra, hogy magyarok vagyunk

Képgaléria
Szívből ráérezni arra, hogy magyarok vagyunk
Tíz évvel ezelőtt a táncszínház tagjaival, Kasza Ákos művészeti vezetővel arról beszélgettünk, milyen csodálatos forradalmi hangulat alakulhatott ki 1848 márciusában a Pilvax kávéházban. Elhatároztuk, hogy megidézzük ezt az érzést, színpadra visszük „A költő visszatér” darabot és bemutatjuk a félegyházi közönségnek, megpróbálva megértetni, átragasztani az akkori forradalmi ifjúság életérzését – így emlékezett a rockopera félegyházi keletkezésére Kovács- Csonka Szilvia, az egyesület titkára. Táncosaink a tizedik évfordulóra felújították a darabot, amelyet a forradalom előestéjén, március 14-én 19 órakor a művelődési központ színháztermében mutatnak be.

Kasza Ákos művészeti vezető halála után Kátai Tibor vette át a közösség irányítását. A darab felújításáról elmondta: az ősbemutatóról készült felvételt többször átnéztük. A mostani bemutató ugyanis arra épül. A lényeg tehát marad. Természetesen próbálunk a táncokhoz egy kicsit hozzáadni, változatosabbá tenni. Vannak koreográfiák, amelyek változatlanok, de változott a produkciók menete, beállítása, sorrendje, felépítése. Mindemellett alkalmazkodnunk kell a színházi környezethez is, mert az ősbemutatót egy sportcsarnokban láthatta a közönség. A lényeg persze marad. Elsősorban azokról a forradalmárokról emlékezünk meg, akik 1848 márciusában megpróbálták új útra terelni országunk sorsát, fejlődését. Ez a mostani fiatalok felé is egy üzenet. Sugallja, hogy büszkén kell vállalni magyarságunkat, és erről semmilyen körülmények között nem szabad lemondani.

Tízévesként még nem nagyon tudtam felfogni ennek az előadásnak a súlyát. A hangulata, az, hogy együtt vagyunk, sokan vagyunk, ez ragadott meg. Kisgyerekként befogadott engem ez a csoport, ami óriási élmény volt, hiszen a következő korosztály már a fiatal felnőtteké volt. Olyan büszke voltam magamra, hogy ebben táncolhatok, hogy nem is nagyon foglalkoztam azzal, mit is jelent ez a műsor – emlékszik vissza az első előadásra Dencs Krisztina, az ősbemutató akkori legfiatalabb közreműködője.

Dankó Dominik az első előadásnak még nem volt szereplője. Arról, hogy miért vesz részt lelkesedéssel a próbákon, így nyilatkozott: tudom, hogy aki ezt tíz évvel ezelőtt összeállította, azt gondolta, hogy az utókor is szeretettel fogja előadni, és biztosan sikert fog aratni. Az újonc és a rutinos szereplő abban egyetértett, hogy a darab bemutatása fontos a nemzeti öntudat erősítése miatt. Azért, hogy akik előadják és látják, szívből ráérezzenek arra, hogy magyarok vagyunk.

H. S.


 

Kövessen minket a Facebookon is!