Helyi hírek 2015. március 9. 18:45

A századik életévemet mindenképpen meg akarom élni

A századik életévemet mindenképpen meg akarom élni
A lépcsőket már nem kettesével, csak egyesével veszem, de tíz esztendő múlva is várom a köszöntést. Ezt is megfogalmazta Faragó Dezső bácsi, akit 90. születésnapján a városvezetés nevében Balla László alpolgármester és Szamosi Endre önkormányzati képviselő köszöntött fel március 9-én Kazinczy utcai otthonában. Dezső bácsi azért is örült a köszöntésnek, mert ez egyben felesége, Ilona asszony születésnapja is, így együtt ünnepelhetnek.

Dezső bácsi Csongrádon, egy tanyán született 1925 március 9-én. Szülei gazdálkodással foglalkoztak, majd édesapja szíjártó lett, édesanyja háztartásbeli volt. Tanulmányait a kiskunfélegyházi fehér iskolában kezdte, ahová egy évet járt, majd négy évet a kiskunfélegyházi tanítóképző gyakorló iskolájában töltött. Következett a gimnázium, ezt követően pedig a tanítóképző. Mindezek után a szegedi főiskolán szerzett tanítói diplomát. Számos helyen tanított, többek között Tömörkényen és Kunszálláson az általános iskolában, ahol még 55 éves osztálytalálkozót is szerveztek megbecsülésük jeléül volt diákjai.

Feleségével, Faragó Ilonával a főiskolán ismerkedett meg. Két lányuk született: Faragó Klára és Faragó Ilona. Három fiú-, három lány unoka és három dédunoka (két lány és egy fiú) csatlakozik a 90. születésnapi ünnepséghez.

Az ünnepelt a köszöntéskor elmondta: számítása szerint több mint ötezer diákja volt. Közülük sokakkal találkozik, amikor kimegy a piacra vásárolni. Ezek az örömteli múltidézés pillanatai. Számára ma is a tudás a legfőbb érték, nyugdíjas éveit olvasással és kertészkedéssel tölti hobbi kertjében.

s-r


 

Kövessen minket a Facebookon is!