Helyi hírek 2015. március 9. 22:25

Elhunyt Esterházy Mónika

Elhunyt Esterházy Mónika
Bécsben 87 éves korában 2015. február 25-én elhunyt Esterházy Mónika, gróf Esterházy Móric egykori miniszterelnök leánya. Csákváron született 1928-ban. Küzdelmes élete volt.

Édesapja a múlt század harmincas éveitől szemben állt az egyre erősödő német-fasiszta orientációval, amelyért végül koncentrációs táborba is került. A kiskunfélegyházi Constantinumban végezte középiskoláit, a háború után 1948-ban érettségizett. Ekkoriban édesanyjával Majkon lakott és fuvarozásból éltek.


A történelem fintora, hogy édesapját 1951-ben is kitelepítették családjával Hortra. Leánya "demokrácia elleni magatartás" miatt a kistarcsai internálótáborba került három évre.

1956-ban családjával Bécsbe távozott, ahol nyugdíjba vonulásáig idegenvezetőként és idegen nyelvű levelezőként dolgozott. Budapesten a Terror Házában a Kistarcsai Internálótáborról készült riportban lehet hallani hangját. Amíg egészségi állapota megengedte, részt vett a bécsi magyar közéletben, látogatta az Európa Club és a Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom rendezvényeit. Mindkét egyesületnek tagja is volt.

Temetése március 19-én 13 órakor lesz a Hietzinger Friedhof-ban. Bécsben a gyászmise március 24-én 16:30-kor lesz az Augustinerkirche-ben.
 

Emlékét kegyelettel megőrizzük!


Fotó: nava.hu


 

Kövessen minket a Facebookon is!